• Din kurv er tom
  • Støt os
  • Åbningstider
  • Nyhedsbrev
  • Presse
    • English
  • Besøg os
    • Åbningstider og entré
    • Find vej
    • Det sker
      • Dyr i by'r
        • Dyr i by'r Opgavehæfte
      • Oplev vildhestene – med Peter Lassen
      • Ture med Morten DD
      • Skrivekunstskolen læser højt
    • Udstillinger
      • BEETLES!
      • Fremtidsmennesket
      • OOPS!
      • Vores Natur
      • Ekspedition til Afrika
      • Den Globale Baghave
      • 99 arter
        • Behind the scenes
        • Besøg udstillingen 99 arter
        • Satelitudstilling 99 arter
        • 99 arter giveaway - spil
        • 99 arter giveaway - artbook
    • Butik og webshop
    • Café
    • Praktisk information
  • Skole & institution
  • Viden & forskning
    • Forskning
      • Forskningsstrategi
      • Forskningsområder
        • Kulturlandskabet
        • Jordbundsbiologi
        • Ferskvandsøkologi
        • Faunistik
        • Entomologi
        • Bioakustik
      • Forskningsberetninger
      • Forskningsprojekter på Molslaboratoriet
        • Nyere publikationer og rapporter fra Molslaboratoriet
        • Publikationer fra Hestehaveprojektet
        • Samlet liste af publikationer og rapporter fra Molslaboratoriet
      • Forskere tilknyttet Naturhistorisk Museum og Molslaboratoriet (CV og publikationer)
    • Samlinger
      • Pattedyr
      • Fugle
      • Knogler
      • Animalsk sporsamling
      • Entomologisk tørsamling
      • Ferskvand
      • Springhaler
      • Mollusker
    • Naturlex
      • Fisk
      • Planter
      • Fugle
      • Krybdyr og padder
        • Projekt Glatsnogen - Danmarks tredje slangeart?
        • Atlasprojekt padder og krybdyr
      • Insekter
      • Pattedyr
      • Smådyr
    • Natur og Museum
      • Register over Natur og Museum
    • Ulv i Danmark
    • Rewilding på Molslaboratoriet
      • Information om projektet
      • Forskning og overvågning
      • Dyrene i projektet
      • Status
      • Spørgsmål og svar
      • Kort og foldere
  • Molslaboratoriet
    • Hold din fest
    • Besøg os
      • Nationalpark TV
      • Skal man ha lov...?
    • Området
    • Ture
    • Ophold
      • Værelser og faciliteter
      • Er der ledigt?
      • Prisliste
    • Om Molslaboratoriet
  • Om museet
    • Nyt Museum
    • Støt museet
    • Hvem er vi?
      • Medarbejdere
      • Ledige stillinger
        • Praktikanter efterår 2025
        • Samlingsmedarbejder
      • Frivillig
    • Organisation
      • Bestyrelse
        • Hans Skou
        • Aksel Bo Madsen
        • Hans Brix
        • Kristine Kilså
        • Inga Kofoed Andersen
        • Thomas J. Simonsen
        • Jakob Flyvbjerg Christensen
        • Niels Sejr Schriver
        • Mette Rønnau
      • Strategier
      • Årsberetning
      • Årsregnskab
      • Kulturstyrelsens kvalitetsvurdering
        • Kvalitetsvurdering 2015
      • Vedtægter
    • Bæredygtighed og partnerskaber
      • Partnerskaber
      • Vennerne på Grøn Stue
        • NorthSide
        • Food Festival
        • Kapsejladsen
      • Museernes grønne fællesskab
      • Grønne foreninger
    • Presse
      • Pressefotos
  • Webshop
    • Natur og Museum
      • Efter årstal
      • Pattedyr
      • Fugle
      • Insekter
      • Fisk og havdyr
      • Andre dyregrupper
      • Planter, træer og svampe
      • Landskaber
      • Tværgående emner
      • Tilbudspakker: Levesteder
      • Tilbudspakker: Artsgrupper
      • Tilbudspakker: Årgange
    • Årskort
    • Gavekort
    • Støt museet
  • Natur og Museum
    • Efter årstal
    • Pattedyr
    • Fugle
    • Insekter
    • Fisk og havdyr
    • Andre dyregrupper
    • Planter, træer og svampe
    • Landskaber
    • Tværgående emner
    • Tilbudspakker: Levesteder
    • Tilbudspakker: Artsgrupper
    • Tilbudspakker: Årgange
  • Årskort
  • Gavekort
  • Støt museet
  • Spiselige insekter
 

Spiselige insekter

Af Joachim Offenberg

2016/1


Varenummer: 020161


kr.68,00

Natur og Museum, 55. årg. nr. 1, 2016. 35 sider.

Var det noget med en vævermyre?
I Kina spiser de hunde, og på Filippinerne er kogt andefoster en lækker delikatesse. Under danske himmelstrøg er det som oftest svin, ko og kylling, der lander på tallerkenen. Med det nye nummer af naturtidsskriftet Natur og Museum fra Naturhistorisk Museum i Aarhus kommer der imidlertid andre fluer i suppen, når biolog og seniorforsker Joachim Offenberg introducerer læseren for spiselige insekter som termitter, vævermyrer og silkesommerfuglepupper.

Labre larver og trinde termitter kan redde verden.
... i hvert fald gør forfatteren til ”Spiselige insekter” opmærksom på, at menneskets forbrug og klodens ressourcer ikke bliver ved med at gå hånd i hånd. Det er heller ingen hemmelighed, at de firbenede husdyr, vi her i Danmark ynder at sætte tænderne i, udleder en god del metan - til stor gene for atmosfæren. Men hvad gør vi så ved det? Det er muligvis de færreste danskere, der umiddelbart har en hemmelig drøm om at smide culotten over bord til fordel for fuldfede larver med cremet fyld.

Dog skal vi ikke mange år tilbage for at finde en dansk madkultur, hvor sushi var en besynderlig, fremmedartet spise. I samme boldgade ligger Nomas orangemyrer, som gæsterne i dag flokkes om at få mulighed for at indtage. Det er altså ikke en umulighed at vænne os af med vores gamle, traditionelle madvaner og kaste blikket mod det varierede verdenskøkken.

Faktisk er der også et væld af ernæringsmæssige gevinster ved at omstille sig til at se Jesper Fårekylling som en del af madplanen frem for en kærkommen julebebuder. Insekterne kræver logisk nok ikke så meget plads at producere som fødevare og udleder kun en minimal del Co2, og er man bange for at blive underernæret på proteinfronten, når den røde bøf pludselig mangler til bearnaisen en fredag aften, bør man fatte mod: hvor en oksemørbrad ligger på 20 % protein indhold, er en voksen græshoppes proteinbeholdning helt oppe at ringe på 35-48 %!

Kom med ned i krybe-kravle-højde, mød de spiselige insekter og bliv bl.a. klogere på larver på størrelse med bøffer, omega-3-fedtsyreindholdet i en palmesnudebille og bien, der producerer op til ni forskellige typer antibiotika.


Andre har kigget på

Danske forsteninger fra Tertiærtiden

Danske forsteninger fra Tertiærtiden

Af Palle Graversen

1998/2

Af Palle Graversen 1998/2

kr.48,00  
Giftige svampe

Giftige svampe

Af Torben Gang Rasmussen

1983/2

Af Torben Gang Rasmussen 1983/2

kr.42,00  
22 sikre spisesvampe

22 sikre spisesvampe

Af Torben Gang Rasmussen

2007/1

Af Torben Gang Rasmussen 2007/1

kr.60,00  

Relaterede varer

Biodiversitet i byen

Biodiversitet i byen

Af Henrik Sell og Morten DD Hansen

2015/1

Af Henrik Sell og Morten DD Hansen 2015/1

kr.68,00  
Hjulspindere

Hjulspindere

Af Lars Dyhrberg Bruun

2015/3

Af Lars Dyhrberg Bruun 2015/3

kr.68,00  
Døde dyr

Døde dyr

Af Morten DD Hansen, Oskar Liset Pryds Hansen og Sebastian Klein 

2018/4

Af Morten DD Hansen, Oskar Liset Pryds Hansen og Sebastian Klein  2018/4

kr.68,00  

 

Naturhistorisk Museum

Wilhelm Meyers Allé 10
8000 Aarhus C

Tlf. 86 12 97 77  
nm@nathist.dk

CVR: 29073910

Fødevarestyrelsens smiley-rapporter - klik her

 

Molslaboratoriet

Strandkærvej 6, Femmøller
8400 Ebeltoft

Tlf. 86 36 25 35 eller 86 12 97 77
molslab@molslab.dk

Museets åbningstider

Mandag: Lukket 
Tirsdag: 9-16 
Onsdag: 9-21 
Torsdag - Søndag: 9-16  

 

 

Følg os her

Tilmeld dig vores nyhedsbrev