• Din kurv er tom
  • Støt os
  • Åbningstider
  • Nyhedsbrev
  • Presse
    • English
  • Besøg os
    • Åbningstider og entré
    • Find vej
    • Det sker
      • Dyr i by'r
        • Dyr i by'r Opgavehæfte
      • Oplev vildhestene – med Peter Lassen
      • Ture med Morten DD
    • Udstillinger
      • BEETLES!
      • Fremtidsmennesket
      • OOPS!
      • Vores Natur
      • Ekspedition til Afrika
      • Den Globale Baghave
      • 99 arter
        • Behind the scenes
        • Besøg udstillingen 99 arter
        • Satelitudstilling 99 arter
        • 99 arter giveaway - spil
        • 99 arter giveaway - artbook
    • Butik og webshop
    • Café
    • Praktisk information
  • Skole & institution
  • Viden & forskning
    • Forskning
      • Forskningsstrategi
      • Forskningsområder
        • Kulturlandskabet
        • Jordbundsbiologi
        • Ferskvandsøkologi
        • Faunistik
        • Entomologi
        • Bioakustik
      • Forskningsberetninger
      • Forskningsprojekter på Molslaboratoriet
        • Nyere publikationer og rapporter fra Molslaboratoriet
        • Publikationer fra Hestehaveprojektet
        • Samlet liste af publikationer og rapporter fra Molslaboratoriet
      • Forskere tilknyttet Naturhistorisk Museum og Molslaboratoriet (CV og publikationer)
    • Samlinger
      • Pattedyr
      • Fugle
      • Knogler
      • Animalsk sporsamling
      • Entomologisk tørsamling
      • Ferskvand
      • Springhaler
      • Mollusker
    • Naturlex
      • Fisk
      • Planter
      • Fugle
      • Krybdyr og padder
        • Projekt Glatsnogen - Danmarks tredje slangeart?
        • Atlasprojekt padder og krybdyr
      • Insekter
      • Pattedyr
      • Smådyr
    • Natur og Museum
      • Register over Natur og Museum
    • Ulv i Danmark
    • Rewilding på Molslaboratoriet
      • Information om projektet
      • Forskning og overvågning
      • Dyrene i projektet
      • Status
      • Spørgsmål og svar
      • Kort og foldere
  • Molslaboratoriet
    • Ophold
      • Værelser og faciliteter
      • Er der ledigt?
      • Prisliste
    • Ture
    • Hold din fest
    • Besøg os
      • Nationalpark TV
      • Skal man ha lov...?
    • Området
    • Om Molslaboratoriet
  • Om museet
    • Nyt Museum
    • Støt museet
    • Hvem er vi?
      • Medarbejdere
      • Ledige stillinger
        • Praktikanter efterår 2025
      • Frivillig
    • Organisation
      • Bestyrelse
        • Hans Skou
        • Aksel Bo Madsen
        • Hans Brix
        • Kristine Kilså
        • Inga Kofoed Andersen
        • Thomas J. Simonsen
        • Jakob Flyvbjerg Christensen
        • Niels Sejr Schriver
        • Mette Rønnau
      • Strategier
      • Årsberetning
      • Årsregnskab
      • Kulturstyrelsens kvalitetsvurdering
        • Kvalitetsvurdering 2015
      • Vedtægter
    • Bæredygtighed og partnerskaber
      • Partnerskaber
      • Vennerne på Grøn Stue
        • NorthSide
        • Food Festival
        • Kapsejladsen
      • Museernes grønne fællesskab
      • Grønne foreninger
    • Presse
      • Pressefotos
  • Webshop
    • Natur og Museum
      • Efter årstal
      • Pattedyr
      • Fugle
      • Insekter
      • Fisk og havdyr
      • Andre dyregrupper
      • Planter, træer og svampe
      • Landskaber
      • Tværgående emner
      • Tilbudspakker: Levesteder
      • Tilbudspakker: Artsgrupper
      • Tilbudspakker: Årgange
    • Årskort
    • Gavekort
    • Støt museet
  • Nyt Museum
  • Støt museet
  • Hvem er vi?
  • Organisation
  • Bæredygtighed og partnerskaber
    • Partnerskaber
    • Vennerne på Grøn Stue
      • NorthSide
      • Food Festival
      • Kapsejladsen
    • Museernes grønne fællesskab
    • Grønne foreninger
  • Presse

Food Festival: "Bæredygtigheden skal i hænderne på vores gæster"

Hvert år slår Food Festival dørene op til et madmekka uden lige – men for festivalen er fokus på bæredygtighed et mindst lige så vigtigt punkt på menuen som smagfulde oplevelser.


Af Emma Frederikke Holm Andersen, 7. september 2024

Gæsterne strømmer ind til åbningen af Food Festival 2023. Foto: Alec Andreev 

En fejring af madkultur og bæredygtighed

Det syder og bobler på Tangkrogen i Aarhus. For 11. år i træk er Food Festival netop skudt i gang for at fejre glæden og fællesskabet ved madkultur. Det bugner naturligvis med boder, stande og telte, som alle disker op med spændende smagsprøver og kokkereringsteknikker.


Men festivalen er nu ikke kun en fejring af gastronomi og smagfulde oplevelser – det er også en scene for bæredygtighed og grøn omstilling. Med et klart fokus på at bringe fødevarebranchen, forbrugere og gastronomien sammen har festivalen sat sig for at inspirere sine gæster til en grønnere hverdag og fremtid. 

 

"Bæredygtighed er en fuldstændig afgørende præmis for fremtiden," forklarer Anna Lund, direktør for FOOD-Aarhus, og understreger vigtigheden af bæredygtighed som en central del af festivalens mission.
"Fødevarebranchen og vores forbrug sætter et aftryk på miljøet, og derfor arbejder branchen benhårdt på at finde nye løsninger, der er bæredygtige.”

 

I den forbindelse spiller Food Festivalen, ifølge Anna Lund, en særlig rolle. Festivalen er nemlig et unikt samlingspunkt for netop dialog og bæredygtig inspiration, der skaber rum for at den grønne samtale kan foregå gæster og fagfolk imellem.

 

Anna Lund, direktør FOOD-Aarhus. Foto: Jesper Rais
 

Hånd i hånd med den gode smag

Blandt festivalens mange boder og madoplevelser befinder området Kål og Ko sig. Området er et af festivalens konkrete grønne tiltag, som er dedikeret til at vise, hvordan man arbejder med bæredygtig produktion. Her kan gæsterne tage for sig af diverse smagsprøver og møde landmænd, som deler ud af deres viden og erfaring med en grønnere fødevareproduktion – og ikke mindst kan gæsterne give landmændenes køer et kærligt klap. Området er til for at inspirere gæsterne og give dem mulighed for at opleve, hvordan bæredygtige løsninger kan kombineres med velsmagende retter.


Skilte til festivalens forskellige områder. Foto: Ditte Zebitz Nissen 
 

"Vi tror på, at når gæsterne smager på lækre og bæredygtige retter, og på den måde oplever, at bæredygtigt forbrug kan smage vildt godt, så flytter vi os selv og hinanden," siger Anna Lund. “Men det skal smage godt!” understreger hun.


Udover Kål og Ko byder festivalen også på mange andre oplevelser med bæredygtigt fortegn. F.eks. Volta Greentech, som er på en mission for at bekæmpe global opvarmning ved at få køer til at prutte og bøvse mindre metangas ved hjælp af fodertilsætningsstoffer. Eller Algea Foods som vil gøre gæsterne klogere på, hvorfor alger er så fantastiske, og hvordan vi får flere alger i kosten: “Alger leverer nemlig ikke kun værdifulde næringsstoffer, men kræver heller ingen vanding, gødning eller dyrkningsarealer.” (Algea Foods, foodfestival.dk)
 

Klap en kalv. Foto: Ditte Zebitz Nissen 

Det skal mærkes i hænder

Festivalen gør det ikke blot muligt at smage på alverdens mad, men også at deltage aktivt i den. Med 192 gratis workshops, showkøkkener, talks, cook-alongs og fællesspisninger kan gæsterne blive involveret i praktiske teknikker, som de kan tage med hjem og integrere i deres egne køkkener. 

 

“Bæredygtige retter og inspiration skal i hænderne på vores gæster,” siger Anna Lund og fortsætter: “Det er på den måde, at man pludselig gentager de retter og teknikker derhjemme i køkkenet – og så er det, at det hele lige pludselig virker.”

 

Direktøren forklarer, hvordan særligt de unge gæster kommer i stort antal til Food Festivalen. Ifølge Anna Lund er de unge nemlig især motiveret for at leve mere bæredygtigt: “De unge elsker at få ny inspiration og tager straks idéerne med hjem. På den måde skaber vi en positiv effekt, hvor inspirationen fra festivalen spredes til de danske hjem."


Gæsterne får fingrene i maden og teknikkerne. Foto: Clara Brøgger Poulsen


Plads til udvikling

Trods festivalens talrige gode grønne initiativer, er der stadig plads til udvikling. Rundt omkring på festivalpladsen lyser blå skraldespande op, hvor gæsterne kan komme af med deres affald fra de mange smagsprøver, som boderne deler ud. Om end det er papbakker, servietter, plastikkrus, tandstikker eller mad, synes det hele at ryge ned i den samme blå skraldespand. Det er i denne forbindelse ikke lykkedes at få en kommentar fra Food Festival vedrørende deres tilgang til affaldssortering.

De blå skraldespande til restaffald. Foto: Ditte Zebitz Nissen 

Formidling og samtale flytter forbrug og holdning

Foruden at være et farverigt univers af spiselige oplevelser, står det klart, hvordan Food Festival også påtager sig et ansvar for at formidle bæredygtige budskaber om fødevareproduktion og madkultur. Netop denne formidling og samtale, som festivalen åbner op for, mener Anna Lund er en afgørende faktor for at flytte forbrug og holdning blandt borgere og brancher mod en grønnere fremtid.
 

Her drager direktøren paralleller til museumsverdenen, som ifølge hende ligeledes kan bidrage med oplevelser, der udfordrer os, sætter tankerne i gang og i sidste ende gør os klogere. Derfor mener Anna Lund, at museerne har en særlig samfundsrelevans og derfor bør have fokus på at tage bæredygtigheden ind i deres formidling så vidt muligt

 

Food Festival foregår 6.-8. september ved Tangkrogen i Aarhus.

Foto: Ditte Zebitz Nissen 

Naturhistorisk Museum

Wilhelm Meyers Allé 10
8000 Aarhus C

Tlf. 86 12 97 77  
nm@nathist.dk

CVR: 29073910

Fødevarestyrelsens smiley-rapporter - klik her

 

Molslaboratoriet

Strandkærvej 6, Femmøller
8400 Ebeltoft

Tlf. 86 36 25 35 eller 86 12 97 77
molslab@molslab.dk

Museets åbningstider

Mandag: Lukket 
Tirsdag: 9-16 
Onsdag: 9-21 
Torsdag - Søndag: 9-16  

 

 

Følg os her

Tilmeld dig vores nyhedsbrev