Korsedderkop
Araneus diadematus
Beskrivelse
Som alle andre edderkopper har korsedderkoppen 8 ben. Den er genkendelig på det hvide mønster der ligner et kors på bagkroppen. Spindet er cirkulært på op til 40 cm i diameter og findes næsten aldrig mere en et par meter over jorden. Hunnen er større (ca 17 mm) end hannen (ca 8 mm). Bagkroppen er mere eller mindre trekantet. Ungerne er gule med sorte aftegninger. Den voksne kan variere i farven fra sort, brun, rød, grå, gul eller endda grønlig
Udbredelse
Findes i det meste af Europa og Nordamerika. Kan også findes i det sydlige Canada. I Danmark er den meget almindelig og findes i hele landet.
Levesteder
Lever i skove, parker, haver og det åbne land med levende hegn til stedet. Spindet ses ofte i lavere vegetation.
Biologi
Korsedderkoppen er en af de største edderkopper i Danmark. Denne edderkop hører til hjulspinderene så den laver sit spind som et hjulformet net. Spindet består af silketråde og det klæbrige net bruges til at fange insekter i som edderkoppen lever af. Edderkoppen sidder og venter i vegetationen ved spindet og venter på et insekt flyver ind i spindet. Når det sker kommer den hurtigt ud og bider dyret med en dødelig gift. Herefter pakker den fangsten ind og begynder at udsuge sit bytte.
Den bliver kønsmoden efter 2 år og hanner og hunner mødes kun når det er parringstid som er forår. Det kan forekomme at hunnen æder hannen efter paringen. Æggene pakkes ind i en lille sæk spundet af hendes silketråd. Æggene klækkes i maj og spredes lige umiddelbart efter klækningen.