
Flagermus på køl
I den kolde årstid, når udbuddet af insekter bliver for småt, må flagermus – ligesom en del andre dyr – skifte strategi: enten flyve sydpå eller lægge sig til at sove. Nogle russiske flagermus trækker faktisk langt mod syd til varmere himmelstrøg for vinteren, men vores hjemlige arter bliver.
Alle vores flagermus går i dvale. De putter sig på beskyttede steder som lofter, minegange, kældre og hule træer. Kropstemperaturen er droslet ned fra de normale 35° C til omgivelsernes, stofskiftet er sænket til ca. 1% af det normale, og ”motoren” er sat i tomgang.
Vandflagermusene her overvintrer primært i de jyske kalkgruber ligesom en række andre arter. I gruberne er der fred og ro og en konstant temperatur på 8° C året rundt. Vandflagermus, der sidder tæt ved udgangen, bliver iført en dragt af perlende vanddråber fra luftens fugtighed.
Når det bliver forår, ”ringer” vandflagermusenes indre biologiske ur til, og vi vil igen se dem jage lavt over vandoverfladen på søer og vandløb.
Tekst & foto: Lars Bøgh / Naturhistorisk Museum, Aarhus.
Retningslinjer for brug af pressefotos og tekst
Download pressefoto i høj opløsning ved at klikke her
Fotos kan downloades og frit benyttes i forbindelse med citering eller omtale af tekst, arrangement, udstilling m.v. med kildeangivelsen: Foto: (navn, hvis anført)/Naturhistorisk Museum, Århus.
Ugens naturhistorie kan frit gengives i andre medier i hele sin længde med følgende tilføjelse: Historien er hentet fra www.naturhistoriskmuseum.dk og skrevet af "forfatterens navn", Naturhistorisk Museum, Århus.