
Anatomi i nissehøjde
”Og jeg, som ikke tror på nisser”, udbryder Thea fra 7. klasse, mens hun kigger på nisse-skelettet på Naturhistorisk Museum. Vores viden om nissens fossile udvikling er ufuldstændig, men enkelte værdifulde fund understøtter deres evolution.
Nisser er små mennesker tilpasset et delvist underjordisk liv i skoven. Deres lave højde på 90-100 cm kombineret med en kraftig knoglebygning gør, at de fremstår noget kompakte. Det robuste skulderparti indikerer ekstrem styrke – ligesom hos en grævling – og sammen med den rudimentære lilletå og lillefinger antages det at være en tilpasning til gravearbejdet.
Man skal dog ikke lade sig narre, for nisser er ualmindeligt adrætte og smidige. Ryghvirvlernes form vidner om stor fleksibilitet, og senernes hæftning omkring hæl og knæ viser tydeligt evne til at ophobe mekanisk energi. Det giver nisserne en let, fjedrende gang uden unødig brug af energi.
I hele december kan nisseskelettet ses i forhallen på Naturhistorisk Museum i Aarhus.
Tekst: Pernille Mølgaard Andersen. Foto: Theis Andersen. Naturhistorisk Museum, Aarhus.
Retningslinjer for brug af pressefotos og tekst
Download pressefoto i høj opløsning ved at klikke her
Fotos kan downloades og frit benyttes i forbindelse med citering eller omtale af tekst, arrangement, udstilling m.v. med kildeangivelsen: Foto: (navn, hvis anført)/Naturhistorisk Museum, Århus.
Ugens naturhistorie kan frit gengives i andre medier i hele sin længde med følgende tilføjelse: Historien er hentet fra www.naturhistoriskmuseum.dk og skrevet af "forfatterens navn", Naturhistorisk Museum, Århus.