
For fugle gælder alle kneb mod kulden
Fugle er fantastiske til at tilpasse sig og overleve selv meget kolde vinterdage. De er varmblodede dyr, men med et langt højere stofskifte end menneskers. Derved når deres kropstemperatur op på i gennemsnit 40°C. Men hvordan holder de effektivt på varmen?
Fjerene isolerer mod kulden, og hos mange fuglearter vokser der ekstra fjer ud i det sene efterår. Desuden kan fuglene rejse fjer og derved skabe isolerende luftlommer om kroppen. Ved at reducere blodgennemstrømningen i ben, næb og vinger eller trække dem ind i fjerdragten mindsker fuglene også varmetabet betydeligt.
Mange små fugle flokkes om natten og kryber tæt sammen i fx fuglekasser for at dele kropsvarme. Her kan de faktisk indtræde i en døs med nedsat stofskifte for at spare energi. Mange fugle kan sænke deres kropstemperatur et par grader.
Trods fuglenes geniale tilpasninger mod kulden vil mange alligevel bukke under. I lange, strenge vintre er dødeligheden blandt fuglene meget høj.
Tekst: Henrik Sell. Foto: Morten D. D. Hansen. Naturhistorisk Museum, Aarhus.
Retningslinjer for brug af pressefotos og tekst
Download pressefoto i høj opløsning ved at klikke her
Fotos kan downloades og frit benyttes i forbindelse med citering eller omtale af tekst, arrangement, udstilling m.v. med kildeangivelsen: Foto: (navn, hvis anført)/Naturhistorisk Museum, Århus.
Ugens naturhistorie kan frit gengives i andre medier i hele sin længde med følgende tilføjelse: Historien er hentet fra www.naturhistoriskmuseum.dk og skrevet af "forfatterens navn", Naturhistorisk Museum, Århus.
Tilmeld dig nyhedsbrevet Brevduen
Brevduen er dit nyhedsbrev fra Naturhistorisk Museum. Med det holder du dig up-to-date med, hvad der sker på museet. Hvad har vi i rugekassen, og hvad er flyvefærdigt? Det og meget mere kvidrer vi om, så du bedre kan planlægge dit næste besøg. Vi sender dig 12-15 nyhedsbreve om året.
Du kan til enhver til afmelde dig via linket nederst i nyhedsbrevet. Læs evt. mere om vores persondata politik her.