
Muslinger med hjerterum
Almindelig hjertemusling er en af de hyppigst forekommende muslinger på lavt vand, hvor den er fødekilde for de lavvandede kysters fugleliv.
Navnet ”hjertemusling” lyder jo besnærende, men hvad kommer det egentlig af? Prøv at gribe om muslingens to skaller, hold dem op i profil og pludselig giver navnet mening. Jovist, hjertemuslingen er skam hjerteformet – svulmende, blød og rummelig!
Den nedgravede hjertemusling stikker to rør op af sandbunden. Gennem det ene suger den vand ind og frasorterer store mængder af nærende plankton, mens den spytter resten af vandet ud gennem det andet rør. I Vadehavet, hvor tidevandet bringer frisk vand ind over vaden, har man fundet op til 5.000 hjertemuslinger pr. m2.
Foruden fugle tager bl.a. havkat og ulk gerne hjertemuslinger. De er også en udmærket menneskespise, når blot de er friske og man følger Fødevarestyrelsens anbefalinger. De ligger tilgængelige på nettet.
Tekst & foto: Bo Skaarup / Naturhistorisk Museum, Aarhus.
Retningslinjer for brug af pressefotos og tekst
Download pressefoto i høj opløsning ved at klikke her
Fotos kan downloades og frit benyttes i forbindelse med citering eller omtale af tekst, arrangement, udstilling m.v. med kildeangivelsen: Foto: (navn, hvis anført)/Naturhistorisk Museum, Århus.
Ugens naturhistorie kan frit gengives i andre medier i hele sin længde med følgende tilføjelse: Historien er hentet fra www.naturhistoriskmuseum.dk og skrevet af "forfatterens navn", Naturhistorisk Museum, Århus.