
Hvad juletræet gemte
Så blev det endelig den 24. december, og ungerne skulle pynte juletræet, der var blevet hentet ind fra skoven. Far drønede sædvanen tro rundt med kamera for at forevige de mange smådyr, som straks blev aktive i den varme stue. Sådan et økologisk, usprøjtet juletræ huser nemlig ekstremt mange krapyler.
Korsedderkopper og teltspindere firede sig ned, bladlus og bladlopper og et par blomstertæger fløj hen i vinduet, billerne kravlede hen ad gulvet, og masser af bittesmå snyltehvepse drev rundt i stuen som luftplankton.
Mange af dyrene bruger bare juletræet som et beskyttet vinter-bosted, men nogle arter af bladlus og snudebiller tager ”siden skal det spises” helt bogstaveligt. Det er derfor, at mange juletræer sprøjtes med insektgift.
Jeg kan nu godt leve med et lidt dyrere træ, og at vinduet for en stund myldrer med små, grønne mikro-cikader. Det kan fuglekonger også. De lever faktisk af nåletræernes insekter vinteren igennem.
Tekst & foto: Morten D. D. Hansen / Naturhistorisk Museum, Aarhus.
Retningslinjer for brug af pressefotos og tekst
Download pressefoto i høj opløsning ved at klikke her
Fotos kan downloades og frit benyttes i forbindelse med citering eller omtale af tekst, arrangement, udstilling m.v. med kildeangivelsen: Foto: (navn, hvis anført)/Naturhistorisk Museum, Århus.
Ugens naturhistorie kan frit gengives i andre medier i hele sin længde med følgende tilføjelse: Historien er hentet fra www.naturhistoriskmuseum.dk og skrevet af "forfatterens navn", Naturhistorisk Museum, Århus.