Principper for biodiversitet
Det er ikke ordet "naturligt" man oftest forbinder med byerne, men faktisk gælder præcist de samme principper for udbredelsen af dyr og planter i byerne som ude i den "vilde" natur. Det er det omgivende miljø og livsvilkår, der bestemmer artsfordelingen.
De fem principper er:
Variation
Variation i de fysiske rammer er noget af det vigtigste, når vi taler om at fremme biodiversitet. Jo mere varierede de fysiske rammer er (græs, træ, vand, jordbundstyper, skrænter, sten, salt, strukturer m.m.), jo flere arter kan der potentielt være. Hver art har sin egen niche, så jo flere nicher man skaber - ved at skabe stor variation i de fysiske rammer - jo flere kan der leve i området.
Mad til alle
Det er også vigtigt med variation i de biologiske rammer (græsning, ådsler, høslæt, døde træer, blomster), fordi man derved "serverer" flere forskellige fødegrundlag, og det betyder igen, at endnu flere arter kan leve i området.
Store arealer
Helt basalt er der plads til flere arter, jo større et areal er. Dette skyldes, at et stort areal kan indeholde meget større variation end et lille område og har bare mere plads til flere dyr og planter.
Giv tid
Kontinuitet i tid er noget af det allervigtigste, når vi taler biodiversitet. Jo længere tid et område har haft til at udvikle sig og skabe variation, jo flere arter kan man typisk finde. Typisk tager det nemlig lang tid, før de forskellige arters levevilkår opstår på de enkelte steder. Desuden vil gamle arealer gennem tid have opsamlet flere og flere arter fra omgivelserne.
Giv slip
Lad arealerne passe sig selv - naturen har altid nogle påhit, vi ikke lige havde tænkt på, og som skaber nye og flere levesteder.