Lys i mørket
De fleste kender til fænomenet, at natsværmere og andre insekter tiltrækkes af lys i mørket. Har man vinduet åbent og lyset tændt en lun sommeraften, går der ikke længe, inden man kan høre lyden af insekter, der gentagende gange flyver mod lampen i deres forsøg på at navigere efter lyset. Både natsværmere og stankelben er hyppige gæster, der tiltrækkes af lyset i lejligheder og huse, men også fluer, blomstertæger og biller er blandt de insekter, der lader sig lokke indenfor af en lysende lampe. Hvorfor de gør det, er dog stadig omdiskuteret, og forskerne har flere bud på en forklaring.
Én af forklaringerne går på, at insekterne bruger lyset fra månen til at navigere efter. Et kunstigt lys om natten vil dermed forvirrer deres sanser, og da lyset fra en pære vil bevæge sig i forhold til insektet, når det kommer flyvende, så bliver den fanget i en spiral, da den forsøger at holde en ret vinkel på lyskilden for at kunne holde en fast retning.
En anden forklaring går på, at mange af de blomster, som insekterne opsøger om natten, er blege eller hvide og derfor reflekterer månens lys, hvilket insekterne bruger til at finde dem. En lysende pære i mørket vil derfor ligne genskinnet fra en stor blomst, hvilket er helt uimodståelig for natsværmere på udkig efter mad om natten.
Den sidste forklaring gives ud fra et fænomen, som vi kender fra os selv: Ligesom os bruger mange insekter synet til at navigere efter. Et kraftigt lys om natten vil ganske enkelt blænde dyrene og dermed ødelægge deres nattesyn. Derfor er det mere sikkert at opholde sig i lyset, hvor man vil kunne se mulige fjender nærme sig, end at flyve blindt rundt i mørket.