Gadekær i baggården
...kan det lade sig gøre?!
Ja, og det giver faktisk rigtig meget mening, når dit regnvand bliver en ressource for rekreation og leg, mikroklima og biodiversitet.
Vandet til gadekæret bliver hele tiden forsynet og fornyet af regnvandet fra nedløbsrør. Vælges den rette beplantning bliver gadekæret stort set vedligeholdelsesfrit. Vand er fascinerende for alle aldre og vandleg er bare sjovere end en sandkasse. Og så har man noget der er pænt og spændende at kigge på, et stykke vild natur midt i byen. Guldsmede, fugle, sommerfugle… Der er ingen garanti for hvilke arter der indfinder sig, men det gode er, at naturen har det med at indfinde sig af sig selv. Og det der vil leve, kan leve. Så længe der ikke er fisk i vandet, er der større chance for at sjove ting kan overleve.
I Mejlgade ligger to lukkede baggårde Solgården og Nordgården. Beboerne har i lang tid været kede af deres sandkasser som i praksis bare var to store kattebakker. Som navnene antyder, har den ene gård rigtig meget sol og den anden mest skygge, så gårdene bliver brugt meget forskelligt. I samarbejde med Aarhus Kommune, Amphi Consult og Naturhistorisk Museum har vi afholdt workshops, hvor beboerne kunne fortælle om deres gårdrum, hvad de kunne tænke sig og hvordan de bruger naturen og byen. Er du også træt af din sandkasse, så kan du lave den om til et klimasikret regnvandsbassin eller et biodiversitetsvandhul.
Ud over vandet kan man jo tilføje andre interessante elementer som redekasser, krat og træ, grønne tage og vægge, blomstrende og spiselige planter mm. Så gårdrummet bliver mere spændende for vilde arter, og samtidig giver beboerne flere oplevelser i hverdagen og på tæt hold.
Hvordan kan en mørk og fugtig baggård i Mejlgade blive en grøn oase med et vandhul, overdrevsnatur og et skulpturelt insekthotel? Følg Mejlgade Lab og GO' Mejlgade en grå og vandkold januardag, hvor vi med materiale fra Aarhus Kommune og Anlægsgartner Buus udvikler Nordgården som naturligt levested.