10 ting du kan gøre
1. Lav en madplan
Det lugter muligvis lidt af kedelig struktur uden plads til impulsivitet, men med en madplan bliver der netop plads og tid til at slappe af og gøre det, du har lyst til! Brug et par timer på at lægge madplanen og købe ind til det meste af ugen. Har du brug for assistance, kan du finde den her.
2. Turist i din egen by
Hold penge- og CO2-forbrug nede, og smut en tur ud i din baghave. Kender du din by som din egen bukselomme? Eller gemmer der sig masser af uudforskede perler lige i nærheden? Besøg evt. Kultunaut og find gratis arrangementer og aktiviteter tæt på dig.
3. Hold restefest
Er der stadig mad rester fra ugens madplan, er det oplagt at invitere venner og familie på besøg - og de må hellere end gerne tage deres levninger med. Brug en hyggelig dag i køkkenet sammen, og tryl spændende retter frem af den sidste mad.
4. Skru ned for det røde kød
Den røde bøf kan være svær at undvære til bearnaisen. Men vil du hjælpe klimaet, er det en glimrende idé at kigge efter det lysere kød. Køer er drøvtyggere og bøvser en god bunke metan op - det er en kraftig drivhusgas, som sætter noget af et CO2-aftryk. Er du helt tom for madopskrifter uden dyr, kan du finde ideer her. Og husk, at du ikke behøver gå glip af protein og andre byggeklodser ved at skære ned på kødet. Det grønne alternativ er smækfyldt med planteproteiner.
5. Snup et lynbad
Hver dansker bruger i gennemsnit 108 liter vand i husholdningen pr. dag. Dit bad er en af de største vandslugere, men det kan være svært at løsrive sig fra det lune vand en kold vintermorgen inden arbejdsdagen kalder. Hvis du tænker på, at et bad koster ca. 1,45 kr. i minuttet, kan du måske alligevel se det smarte i at tage et kortere bad, slukke for vandet, mens du sæber dig ind eller købe en sparebruser, som kan halvere dit vandforbrug.
6. Besøg din lokale genbrugsbiks
Brug og smid væk. Eller brug og send videre til andre, som kunne få gavn af dit aflagte tøj. Genbrugstøj er ikke lurvede stykker stof, men ordentlige klæder, som er blevet gennemgået og vasket, inden det bliver sat til salg. Og der er masser af muligheder for at finde det stykke tøj, som ingen andre har.
7. Spar på pæren
Hvordan oplyser du dit hjem? Sparepærer indeholder kviksølv, og mange danskere dropper stadig deres pærer i skraldespanden, når de ikke har mere liv. De ender i forbrændingen og via røgen ryger kviksølvet videre ud i miljøet. Og det kan ikke nedbrydes i naturen. En anden mulighed er at vælge LED-lys, som er fri for kviksølv, har en levetid på 15-25 år og LED er op til 5-10 gange mere energieffektive end fx halogenpærer. Så hvad med at shoppe nye pærer, slukke fjernsynet og ta' et brætspil frem fra gemmerne?
8. Køb kvalitet
At pris og kvalitet hænger sammen, har de fleste nok hørt. Men miljøet har også godt af, at vi smider lidt flere penge efter et spisebord eller en sofa. Dyrere sager holder som regel længere, kan repareres, vi passer bedre på dem, og når vi ikke længere har brug for dem, er vi måske mere tilbøjelige til at give eller sælge dem i stedet for at smide dem væk. Skal du købe tøj, giver det god mening at kigge efter miljømærkerne Svanen og Blomsten, der sikrer ordentlig kvalitet og tager hensyn til miljø og sundhed.
9. Pas på dit grundvand
Brug mindre kemikalier, måske endda biologisk nedbrydelige, og har du noget giftigt i skabet, så aflever det på genbrugsstationen. Har du en have, så kan ukrudt sagtens bekæmpes på miljørigtige måder uden gift, fx med muskelkraft og hakkejern. Men du kan også tage en dyb indånding og lade mælkebøtterne stå. Lader du din have blive mere utæmmet, tiltrækker det dyreliv, som du måske aldrig har haft besøg af før. Vildskab og grønt er vejen til mangfoldighed i haven! Og en giftfri have er et must for både flora, fauna og grundvand.
10. Spis naturen
... og nu vi er ved ukrudtet: hvad med at spise noget det? Mælkebøtteblade fungerer fremragende i en salat, brændenælder kan bruges i bagværk og til suppe og skvalderkålsskud smager lidt af peber og gulerod. Vilde æbler, brombær og hyldebær er bare et udpluk af andre muligheder, som kan ryge med i køkkenet. Så hvorfor ikke spare penge og mindske dit forbrug ved at drage ud i naturen?