Sjældne fugle i Universitetsparken
”Sjældne dyr finder man ikke inde i byerne… Der skal man ud i den rigtige natur, langt fra byens stress og jag”.
Det er i hvert fald den idé mange sidder med, når man snakker sjældne dyr. Sjældne dyr må som udgangspunkt være sjældne, fordi de stiller høje krav til deres omgivelser; krav, som byerne ikke kan efterleve. Langt hen ad vejen er overvejelserne da også meget rigtige, men engang imellem sker det, at sjældenhederne faktisk kan findes lige inde midt i byen, og endda lige ude foran ens hoveddør.
Det skete fx. i Universitetsparken en januardag i 2012, da der mellem alle sølv- og sildemåger pludselig dukkede en gråvinget måge op. Den gråvingede måge ses meget sjældent i Danmark og er egentlig hjemhørende på det nordamerikanske kontinent. Det sker dog, at de tager turen over Atlanten og dermed har mulighed for at komme forbi Danmark. Det er dog langt fra en hyppig begivenhed og dens opdukken udløste da også et veritabelt stormløb blandt ornitologer, der skulle ud og se fuglen.
Den gråvingede måge blev hængende i flere dage, og for at det ikke skal være løgn, så dukkede der blot tre dage senere den mindst lige så sjældne hvidvingede måge op samme sted.
Når januar og februar kan være lidt af en kold og småtrist fornøjelse som kratlusker, så er det nu rart, at man kan gå lige ud af hoveddøren på arbejdet og alligevel se på sjældenheder uden risiko for at blive alt for våd og kold.