Pil opad!
Når vinden i piletræerne er forårsagtig, solen skinner, og solsorten synger, er det tid til et af forårets mest livsbekræftende fænomener. Det eneste, det kræver, er et blomstrende piletræ, helst af den slags, som blomstrer med store saftigt-gule klaser. Dem findes der mange af i byen. Man skal bare stille sig nedenunder og lytte; høre, hvordan det summer af sol over byen. Ikke bare fra en enkelt forkølet humlebi eller to, men fra snesevis af bier, fluer, enkelte sommerfugle og andet godt.
Ofte har vi ventet længe. I flere måneder hen over vinteren har piletræerne stået med de sølvhvide gæslinger, men først i marts og april er det blevet så lunt, at gæslingerne har forvandlet sig til kyllingegule blomster. Det har været en lang ventetid. Blomstrende piletræer betyder nemlig insekter, for de er et overflødighedshorn af pollen og nektar, på et tidspunkt hvor der ellers ikke er mange lyspunkter for sultne insekter.
De mest iøjnefaldende insekter i piletræerne er uden tvivl de store dronninger af humlebier. Disse luftens giganter har overvintret som voksne, og nu kommer de frem, fordi de skal til at etablere bo i et musehul eller noget andet underjordisk. Selvom vejret er koldt, har humlebierne normalt ingen problemer med at holde varmen - bare solen skinner. Inden flyveturen varmer humlebierne nemlig op ved at ryste musklerne enormt hurtigt. Derved frigives en mængde varme til kroppen. Humlebiens tætte pels medvirker til at holde på varmen, og endelig absorberer den sorte farve varme, således at humlebien kan være aktiv, når mange andre insekter ikke kan. Når man lusker rundt blandt piletræerne, lægger man mærke til, at der er flere forskellige humlebier. Nogle er røde i måsen - det er stenhumler - mens andre er sort-hvid-gul-stribede. Det er jordhumler af forskellig observans, oftest arterne lys og mørk jordhumle.
Endelig må vi ikke glemme sommerfuglene, som altid vækker begejstring. I byen møder vi normalt nationalsommerfuglen, nældens takvinge, der er kommet frem efter en vinter i udhuset eller på loftet, men er vi heldige, sidder der også en citronsommerfugl i piletræet. Den passer umanerligt godt ind. Vi ved faktisk ikke helt, hvor citronsommerfuglen overvintrer, men det er formentlig i tætte nåletræer, fx. på kirkegården eller i haven. Når den sidder og slubrer pilenektar i sig, er det for alvor blevet forår. Tak for det.