Ledelsesberetning for 2019
Naturhistorisk Museum skal gennem de indbyrdes forbundne opgaver indsamling, registrering, bevaring, forskning og formidling inden for sit ansvarsområde virke for sikring af naturarven i Danmark og udvikle betydningen heraf i samspil med verden omkring os.
I lokalt, nationalt og globalt perspektiv skal museet belyse naturen, dens udvikling, nutidige miljø og samspillet med mennesket.
Museets geografiske ansvarsområde er Danmark. Museets emnemæssige ansvarsområde er naturhistorie. Museets tidsmæssige ansvarsområde er ubegrænset.
I forhold til årets faglige aktiviteter, udstillinger og projekter mv. henvises til museets årsberetning.
RESUMÉ OVER ÅRETS VÆSENTLIGSTE AKTIVITETER
I 2019 satte Naturhistorisk Museum formentlig mere end nogensinde før et tydeligt præg på natur- og kulturområdet. Udstillingen Frihedens Værksted om Troels Kløvedal var hovedårsagen til, at et rekordstort publikum på 132.444 mennesker deltog i Naturhistorisk Museums formidling, først og fremmest ved at besøge museet, men også ved at deltage i debatarrangementer, foredrag, museumskoncerter, omvisninger, guidede ture m.v. Museets arbejde hen imod Nyt Nature & Science Museum på Aarhus Ø skabte ligeledes megen opmærksomhed og nød generelt stor opbakning hos erhvervsliv, borgere og politikere. Endelig var museets videnskabelige arbejde i fokus på navnlig ulveområdet.
Dermed fortsætter museet sin transformation fra ”klassisk museumsinstitution” til ”moderne museumsvirksomhed” med fokus på bæredygtig faglig og økonomisk udvikling.
Årets vigtigste parametre kan sammenfattes således, og uddybes senere i årsrapporten:
- Forundersøgelsen i forhold til et Nyt Nature & Science Museum på Aarhus Ø begyndte i forsommeren 2018 og tog konkret form i 2019 i form af en lang række delanalyser. Bevillingen fra Salling Fondene på 3 mio. kr. er fortsat det økonomiske fundament bag forundersøgelsen, der forventes afsluttet i foråret 2020.
- Udstillingen Frihedens Værksted om Troels Kløvedal blev museets helt store attraktion fra 31. oktober 2018 til 8. september 2019. Udstillingen blev besøgt af gæster fra hele Danmark, og ikke mindst publikums kommentarer i de fremlagte logbøger tyder på, at museet i sin visning af mennesket Troels Kløvedal havde ramt særlige følelser hos gæsterne.
- Besøgstallet steg derfor fra i alt 83.952 i 2018 til hele 132.444 i 2019, ligesom navnlig Kløvedal-udstillingen bevirkede, at entreindtægterne for andet år i træk nåede det højeste resultat nogensinde. Dog således at tallet for 2019 på 5,1 mio. kr. var markante 130 % over det tilsvarende tal fra 2018 på 2,2 mio. kr.
- Troels Kløvedal-udstillingen blev afløst af en udstilling med multikunstneren Shane Brox, hvis kreative iscenesættelse af FN’s 17 Verdensmål har skabt pæn interesse og rimelige besøgstal, navnlig blandt børn og unge.
- Museets øvrige formidlingsaktiviteter lå i høj grad uden for museet: Især projektet 99+1 arter at se før du bliver voksen – som Nordea-fonden har støttet med 4,2 mio. kr. – har været yderst velegnet til at nå børn og unge, både i skolesammenhæng og på internettet. Derudover har museets medarbejdere formidlet natur og naturvidenskab som samarbejdspartner ved store events i Aarhus (Tall Ships Races, Aarhus Festuge, Verdensbilleder m.v.), igennem populære naturprogrammer i tv, deltagelse i natur- og kulturmøder rundt i landet, massiv formidling på landets skoler og gymnasier, samt vandre- og cykelture med borgere.
- Videnskabeligt nåede Naturhistorisk Museum igen flotte resultater. Inden for forskning af ulve er museet sammen med konsortiepartneren Aarhus Universitet førende på området, og trods en relativt lille stab er det lykkedes at hente eksterne bidrag til at gennemføre en lang række videnskabelige projekter.
- Økonomisk blev beretningsåret hæderligt. Årets resultat af ordinær drift udgjorde et overskud på 239.942 kr. Efter fradrag af anlægsinvesteringer på 230.000 kr. udgjorde årets resultat efter investeringer 9.942 kr. Egenkapitalen er dermed 64 mio. kr.
- Organisatorisk betød det omfattende arbejde med forundersøgelsen af Nyt Nature & Science Museum, at museets ledelse med bistand fra Hildebrandt og Brandi foretog et review af Strategi 2030, der oprindelig blev besluttet i december 2016. Den relativt nye struktur med fire afdelinger blev bibeholdt, men organisationsdiagrammet indeholder nu en særlig enhed på tre personer (heriblandt museumsdirektøren), som har hovedansvaret for projektet Nyt Nature & Science Museum.
STRATEGI OG UDVIKLING, VÆSENTLIGE HJØRNESTEN
Strategiplan 2030, som bestyrelsen godkendte på sit møde d. 15. december 2016, er udgangspunktet for alle museets overordnede beslutninger. Ifølge denne skulle museet i 2019 og 2020 have følgende fokus: ”Fastlægge lokation og sikre finansiering” – som afløsning af 2018-målet om ”Bæredygtigt fundament og følgeskab til museets strategiske retning”.
Nyt Nature & Science Museum
Målet er at udvide Aarhus’ i forvejen markante internationale profil på museumsområdet ved at bygge byens fjerde store museum – og dermed styrke Aarhus som en international by, hvor kulturen sætter dagsordenen og bruges som driver og udstillingsvindue til gavn for borgere, turister og erhvervsliv. samfunds- og klimamæssige.
Museet ønsker dermed at flytte fra de nuværende, snart 80-årige bygninger på 6.000 m2 i Universitetsparken – på en lokation, som er svær at finde for turister og lokale – til en ikonisk og energioptimerende bygning på 15-20.000 m2 på en fremtrædende placering i byen. Hér vil vi skabe et moderne, folkeligt og inviterende museumsunivers, der med udstillinger, foredrag, debat, læringsprogrammer, kulturelle aktiviteter, performances og naturvidenskabelige projekter inddrager borgere og organisationer i sit virke og derigennem tiltrækker mere end 400.000 nationale og internationale gæster om året. En markedsplads for bæredygtighed og forandring!
Målet er at indvie det nye museum i 2026. Finansieringen af etableringsomkostningerne skal primært komme fra fonde, private donationer, offentlige særbevilliger samt ved salg af de nuværende bygninger, der er vurderet til mindst 60 mio. kr.
Forarbejdet til et Nyt Nature & Science Museum tog voldsom fart i 2018 og fremdriften er intensiveret i 2019.
Museet gennemførte i 2018 en lokationsanalyse på grundlag af en række konkrete lokaliteter i Aarhus Kommune, såvel i midtbyen som uden for byen. Konklusionen på analysen anbefalede, at museet arbejdede med mulighederne for at realisere et nyt museum på en lokalitet på Aarhus Ø.
Købmand Herman Sallings Fond bevilgede i 2018 generøst Naturhistorisk Museum 3 mio. kr. til igangsættelse af forundersøgelser til realisering af et nyt museum. Forundersøgelserne omfatter blandt andet volumen- og funktionsstudier, økonomiske- og bymæssige studier, identifikation af samarbejdspartnere og dialog med centrale interessenter.
Flere lokationer er blevet undersøgt, og det nuværende fokus er at se på mulighederne for at købe sig ind i Navitas-bygningen.
Naturhistorisk Museum har i 2019 anmodet byrådet om en medfinansiering fra Aarhus Kommunes side på 3 mio. kr. til fortsættelse af de nødvendige forundersøgelser og det videre udviklingsarbejde for at opnå et kvalificeret beslutningsgrundlag for et nyt Nature & Science Museum i Navitas-bygningen.
Forundersøgelserne skal bl.a. omfatte forventede udgifter til ombygning og drift samt mulig finansiering heraf, langsigtet forretningsplan, indledende vurderinger af mulige ejerskabsmodeller samt afdække forventninger og krav til udformning af fremtidige faciliteter.
Museet har mødt overordnet stor velvilje og forståelse for initiativet. Først og fremmest fra Salling Fondene (og principiel støtte fra andre fonde), men også fra snesevis af nuværende eller tidligere museumsdirektører, andre kulturaktører, bygherrerådgivere, arkitekter, proceskonsulenter, embedsmænd og mange andre, der har bidraget med uvurderlig viden og inspiration på området.
Navnlig har det bestyrket museets tro på Nyt Nature & Science Museum, at byens erhvervsliv så markant har bakket op. Dette sker i form af aktiv og velvillig deltagelse i blandt andet konferencer, workshops og bilaterale møder.
Den første konference for erhvervslivet om Nyt Nature & Science Museum blev afholdt d. 31. august 2019, og en opfølgende konference med hovedkonklusionerne fra forundersøgelsen er programsat til d. 31. marts 2020.
Forundersøgelsen afsluttes efter planen i forsommeren 2020 med en rapport med anbefalinger for det videre forløb.
Netværk
Museet har de seneste par år intensiveret sin aktive deltagelse i netværk – med såvel strategiske som taktiske hensigter. Taktisk giver det øgede kendskab til ledelsen personligt og til museet overordnet flere tilbud om samarbejde, mere relevant viden om drift og udvikling, bedre forbindelser til meningsdannere m.v. Strategisk øger det opbakningen i erhvervs- og kulturlivet samt hos fonde og politikere bag museets ambitioner om navnlig Nyt Nature & Science Museum.
Museets ledelse og medarbejdere har derfor været aktive deltagere og oftest formidlere på især følgende relevante fora: Naturmødet i Hirtshals, Kulturmødet på Mors og Folkemødet på Bornholm.
Af overordnede netværk kan nævnes:
På landsplan deltager museumsdirektøren i en række faglige råd under Slots- og Kulturstyrelsen, bestyrelsen for ODM (Organisationen af Danske Museer), MMU (Midtjyske Museers Udviklingsråd) m.m., og drifts- og administrationschefen deltager i hhv. Administrationschefnetværket for museer i København.
Lokalt er museumsdirektøren medlem af Danske Banks Erhvervsnetværk og deltager bredt i politiske, erhvervs-, kultur-, videns- og turismemæssige møder og aktiviteter.
Drifts- og administrationschefen er medlem af Administrationschefnetværket for Big 9 (de ni største kulturinstitutioner i Aarhus), Kultursamvirket m.v. og deltager på linje med direktøren bredt og aktivt i byens mange netværksaktiviteter.
Fagligt deltager museets biologer i og uden for ledelsen i en række fagrelevante netværk.
AKTIVITETER GENERELT
Naturhistorisk Museum har i 2019 fortsat sit meget høje aktivitetsniveau, såvel på museet i Aarhus, på forsknings- og kursusejendommen Molslaboratoriet og ved formidlingsaktiviteter rundt i landet.
Udstillingen Frihedens Værksted om Troels Kløvedals liv og tanker åbnede for publikum d. 1. november 2018 og betød en markant forandring i besøgstal og opmærksomhed, herunder en mediedækning, der var uden sidestykke i museets historie.
Konsekvenserne har været særdeles positive for museets indtjening, men måske endnu vigtigere for dets renommé og tiltrækningskraft – samt i videre forstand for museets tro på egne ambitioner. Af praktiske konsekvenser kan nævnes, at museet i perioden indførte én ugentlig aftenåbning, og at bestilte og gratis omvisninger steg massivt sammenlignet med tidligere år.
Efter at udstillingen lukkede d. 8. september 2019 på Naturhistorisk Museum – med blandt andet en sidste uge med aftenåbent på museet – kunne museets ledelse i oktober 2019 glæde sig over at være til stede, da udstillingen (dog uden navnlig kopien af Troels Kløvedals skib Nordkaperen) åbnede hos samarbejdspartneren MS Søfart i Helsingør, hvor den ligeledes trækker fulde huse.
Troels Kløvedal-udstillingen er det foreløbigt første af mange initiativer, der skal vise, at Naturhistorisk Museums udstillinger er meget andet end flerårige udstillinger om især zoologiske forhold – og meget mere end den utilsigtet udbredte opfattelse af, at det primært er et museum kun for børn.
På museet åbnede 12. november 2019 udstillingen Vores Verden om FN’s 17 Verdensmål. Derudover rummer museet fortsat mangeartede aktiviteter såsom dissektioner, workshops og de flerårige udstillinger, der udgøres af: Den globale baghave (om biologisk mangfoldighed), Danmarkshallen (om det danske landskabs naturhistorie), AnimaliA (om dyrs overlevelse individuelt og som art – og én af de ”111 steder som du skal se i Aarhus” i en nyudgivet bog af Peter Vestergaard), Én mands passion (en borgers samling af fuglekranier) og endelig museets historiske diorama med afrikanske dyr, Afrikas Savanne.
Af ekstern formidling bør primært fremhæves de større initiativer i forbindelse med store events i Aarhus (Tall Ships Races, Aarhus Festuge, Verdensbilleder) samt aktiv formidling ved Naturmødet i Hirtshals og Kulturmødet på Mors.
Naturhistorisk Museum organiserede også i 2019 et stort antal eksterne formidlingsprojekter, hvoraf de mest omfangsrige var:
- 99 arter at se før du bliver voksen (støttet af Nordea-fonden)
- Rethink naturvejledning – på Molslaboratoriet (støttet af Friluftsrådet)
Forskningsmæssigt har Naturhistorisk Museum fortsat og udbygget sine projekter fra tidligere år, primært inden for Rewilding-projektet på Molslaboratoriet, ulvemonitering, rovbiller og meget andre. Museets forskere skrev i 2019 hele 32 naturhistoriske forskningspublikationer.
I samlingsafdelingen arbejdede konservatorerne primært på projekter inden for sikring af museets samling, navnlig af pattedyrssamlingen og den entomologiske samling. Museets samlinger digitaliseres derudover i samarbejde med landet øvrige naturhistoriske museer. Digitaliseringen foretages med støtte fra Slots- og Kulturstyrelsens puljer til samlingsvaretagelse, støtte fra private fonde samt medhjælp fra frivillige kræfter.
Arrangementer
I anledning af Vores Verden-udstillingen søsatte museet i 2019 12 arrangementer, der tog udgangspunkt i Troels Kløvedals liv og værdier: Mest velbesøgte var de syv Eventyrlige Kløvedal-aftener med oplæg fra og dialog med henholdsvis en forsker, en eventyrer og andre – alle støttet af SparNord Fonden. Dertil kom to aftener med Troels Kløvedals ven, forfatter Ib Michael, og tre koncerter med Lasse & Mathilde, ligeledes venner af Troels Kløvedal.
BESØGSTAL
Navnlig Kløvedal-udstillingen trak – især voksne – gæster til huse i årets ni sidste måneder, og dermed blev 2019 det suverænt bedste år i museets historie for så vidt angår besøgstal.
Det samlede besøgs- og formidlingstal blev således 132.444 (mod hhv. 80.646 i 2016, 87.673 i 2017 og 83.952 i 2018), og er sammensat på følgende måde:
- Besøgende til museets udstillinger: 104.916
- Borgere, som modtog vores formidling UDEN FOR museet (fx foredrag, kurser, cykel- eller vandreture): 28.328
- Endelig har Naturhistorisk Museum efter ønske fra Slots- og Kulturstyrelsen fra februar 2018 også registreret antallet af besøgende, som var på museet af andre årsager end museale (indkøb i butik, eksterne kursister, lån af toilet m.v.); dette tal endte i 2019 på 2.798.
- Det samlede tal for besøgende på museet og til udendørs arrangementer, inklusive de ovennævnte 2.798, er dermed 135.242.
ØKONOMISKE FORHOLD
Som væsentlige led i sin strategi intensiverer Naturhistorisk Museum indsatsen på en lang række områder med henblik på at skærpe museets profil, indtjening, økonomistyring og organisering – navnlig i form af øget:
- samarbejde med fonde, museer og øvrige kulturinstitutioner, myndigheder, universiteter, virksomheder m.fl. med henblik på tilskud, sponsorater og anden støtte
- indtjening i form af salg af billetter, butiksvarer, varer fra en (kommende) ny webshop samt arrangementer på og uden for museet, i særdeleshed over for erhvervslivet
- fokus på udstillingsvirksomheden, hvor der jævnfør ovenstående planlægges flere og mere markante udstillinger – hvilket ikke mindst har stor indvirkning på omsætningen.
På indtægtssiden har det øgede fokus på indtægtsgivende aktiviteter blandt andet betydet følgende ændringer:
Ud fra en analyse af dels museets tilbud og omkostninger, dels andre museers priser blev entrepriserne hævet pr. 1. januar 2018 og igen d. 1. november 2018, hvor Kløvedal-udstillingen blev åbnet for publikum. En almindelig entrebillet blev dermed samlet sat op fra 75 til 95 kr. og et årskort fra 90 kr. til 150 kr. Ligeledes steg prisen fra 65 kr. til 85 kr. for studerende og grupper.
Selv om landets største museer siden har hævet deres entrepriser til helt op til 170 kr., har Naturhistorisk Museum i 2019 fastholdt sine. Begrundelsen kan sammenfattes i følgende: De økonomiske og fysiske forhold giver aktuelt ikke mulighed for at tilbyde de samme oplevelser, som de store museer kan – i form af flere midlertidige udstillinger, café, udlejningsvirksomhed m.v.
I særdeleshed Frihedens Værksted-udstillingen betød dog, at entreindtægterne for andet år i træk nåede det højeste resultat nogensinde. Tallet for 2019 på 5,1 mio. kr. var således 130 % over det tilsvarende tal fra 2018 på 2,2 mio. kr. Ligeledes steg omsætningen i museets butik fra 877.000 kr. i 2018 til 1,3 mio. kr. i 2019.
Naturhistorisk Museum prioriterer bestræbelserne på at opnå eksterne midler overordentlig højt i bestræbelserne på at realisere sine ambitioner. Ikke mindst i en tid, hvor de statslige og kommunale driftstilskud har været faldende eller stagnerende. Målet er at fremstå som en professionel samarbejdspartner med fokus på formål, ressourcer og effekt.
I 2019 nåede selvfinansieringsgraden det hidtil højeste: 62,2 %
Ligeledes viste de seneste tal, som Aarhus Kommune har indsamlet angående fondsmidler, at Naturhistorisk Museum i 2018 var den kulturinstitution i Aarhus, der hentede næstflest fondsmidler hjem.
2019-tallene viser, at museet supplerede de offentlige tilskud på 12 mio. kr. med projektindtægter på 9,9 mio. kr. og øvrige indtægter (billetindtægter, forretningsdrift m.v.) på ligeledes 9,9 mio. kr.
Af væsentlige nye bevillinger i 2019 kan nævnes:
Molerområdets fossile insekter”, støttet af 15. juni Fonden, Augustinus Fonden samt Slots- og Kulturstyrelsen |
kr. | 1.934.600 |
Udstillingen ”Vores Verden”, støttet af NOJ-Fonden, SparNord Fonden, Brdr. Hartmanns Fond samt Børnekulturhuset |
kr. | 635.000 |
Nordeuropas Halvmøl”, støttet af Aage V. Jensens Fond | kr. | 585.000 |
Af væsentlige bevillinger fra 2018, som også har været aktive i 2019 kan nævnes:
- ”99 arter at se før du bliver voksen”, støttet af Nordea-fonden
- ”Forundersøgelsen til nyt museum”, støttet af Salling Fondene
- ”Troels Kløvedal-udstillingen”, støttet af Nordea-fonden
- Dynamics of the Danish nature in changing climate; [om Rovbiller], (støttet af Kulturministeriets Forskningsudvalg)
Bestyrelsens arbejde
Naturhistorisk Museum fik d. 6. marts 2019 ny bestyrelsesformand, idet seniorinvesteringsrådgiver og byrådsmedlem Hans Skou pr. 1. april 2019 afløste tidligere regionsrådsformand Bent Hansen som formand.
Den øvrige bestyrelse er uændret siden den nuværende valgperiode begyndte i 2018.
Af væsentligste bestyrelsesaktiviteter i 2019 kan nævnes:
Bestyrelsen har i årets løb afholdt ni bestyrelsesmøder. Når antallet er væsentligt højere end normalt, skyldes det, at navnlig arbejdet med Nyt Nature & Science Museum krævede hele tre ekstraordinære bestyrelsesmøder.
Bestyrelsen har desuden deltaget aktivt i nytårskur og museets udstillingsåbninger.
Organisationens bevægelse i 2019:
Museets drift og udvikling har samlet set været præget af Strategi 2030 med styrkelse af de organisatoriske og fysiske rammer, øgede klarhed på faglighed, øget selvfinansiering, videreudvikling af museets aktivitets- og projektaktiviteter samt øget kvalitet og omfang af museets opgavevaretagelse jf. museumslovens 5 opgavesøjler.
Museet forsøger at forholde sig proaktivt til de strammere offentlige økonomiske rammebetingelser – i særdeleshed den mangeårige, successive reduktion på 2% af statstilskuddet – og kombinerer stram udgiftsstyring med rationaliseringer af driftsforhold, ressourceforbrug og serviceaftaler.
Museet er fortsat udfordret på sin bygningsmasse, inventar, it-redskaber, plads og personaleressourcer - sidstnævnte både i forhold til antallet af ”operationelle arbejdstimer”, medarbejderkompetencer og fremadrettet kompetenceudvikling.
Museets bygningsmasse udgør et dilemma. På den ene side giver budgettet ikke muligheder for substantielt at forbedre forholdene i de gamle og utidssvarende bygninger – navnlig i forhold til faciliteter for publikum (garderober, adgangsforhold, mad og drikke m.v.) – ligesom det naturligvis indgår i prioriteringerne, at investeringerne om få år kan vise sig at være unødvendige, dersom museet er fraflyttet bygningerne.
På den anden side er det nærmest tvingende nødvendigt, at museet uanset flytteplaner foretager investeringer i navnlig publikumsforholdene: Hvis vi fortsat vil øge publikums, fondes, erhvervslivets og politikernes opmærksomhed, skal rammerne også være i top – ligesom forskningen, formidlingen, udstillingerne og forretningsdriften er/skal være det.
Løsningen på dette dilemma er at afsætte midler til de allermest nødvendige bygningsinvesteringer, og ud fra det foreliggende beslutningsgrundlag at have en investeringshorisont på 5-7 år. Konkret betød dette, at museet i 2019 fik fortsat den løbende forbedring af bygningsmassen og kontorer på følgende områder:
- udskiftning af vandrør i 15 kælderrum og –gang til forhåbentlig afhjælpning af de problemer, der gentagne gange er opstået, når gamle vandrør springer
- ombygning af en række mindre kontorer til fælleskontorer for formidlingsafdelingen
- ombygning af etage til Videnskabelig Afdelings samlings- og forskningsaktiviteter
- ombygning af kontorer og indretning af et mødelokale på administrationsgangen
Det regnskabsmæssige resultat i forhold til det budgetterede
Aktiviteterne er gennemført i overensstemmelse med budgettet og med de lovgivnings- og vedtægtsbestemte målsætninger, der er opstillet for museet.
Årets resultat af ordinær drift opgøres regnskabsmæssigt til | kr. | 239.942 |
Årets anlægsinvesteringer opgøres regnskabsmæssigt til | kr. | - 230.000 |
Årets resultat efter investeringer opgøres regnskabsmæssigt til | kr. | 9.942 |
Årets væsentligste begivenhed på medarbejdersiden fandt sted i fjerde kvartal og henover vinteren 2019-2020. Anledningen var, at museets ledelse i november 2019 for at sikre en robust økonomi i 2020 og fremadrettet valgte at varsle tre medarbejdere afskediget. Dette skete på baggrund af nøje at have undersøgt og prioriteret i forhold til de afgørende objektive parametre: Virksomhedens vilkår og funktioner – ikke personer.
Eftersom hele seks af museets 21 fastansatte medarbejdere (fraset ledelsen) nyder særlig beskyttelse i kraft af § 11 i Cirkulære om tillidsrepræsentanter i staten mv., valgte museets ledelse af respekt for den samlede medarbejderstab og for at sikre sig et bredere beslutningsgrundlag at se bort fra dette forhold til fordel for ovenstående to parametre.
I stedet varslede ledelsen afskedigelse af tre konkrete medarbejdere, som alle var valgt til én af de seks poster, der nyder særlig beskyttelse.
Efter beretningsårets udløb blev der indgået et kompromis imellem Dansk Magisterforening og Naturhistorisk Museum med frivillig fratrædelse af én medarbejder og fastholdelse af to medarbejdere – med ændrede funktionsbeskrivelser.
Naturhistorisk Museum beskæftiger i alt cirka 56 medarbejdere ad gangen, fordelt på museet og Molslaboratoriet. I løbet af 2019 blev der i alt udbetalt løn til 97 personer. Omregnet til årsværk for alle kategorier: Cirka 40.
Museets udviklingsdag foregik i 2019 med besøg ved Navitas, Randers Regnskov, Stenalt Gods samt teambuilding aktiviteter ved Kyst- og Fjordcentret i Randers Fjord.
I forlængelse af den besluttede kadence er der gennemført to medarbejdertilfredshedsundersøgelser i 2019. Det gennemsnitlige tal for alle medarbejdere og alle parametre viste en svag fremgang i 2019: Fra 3,5 til 3,7 – men endnu ikke oppe på det foreløbige mål, der hedder 4,1 (på en skala fra 1 til 5, hvor 5 er det højeste).
Frivillige
Det seneste år har været et særdeles aktivt år for de frivillige på Naturhistorisk Museum.
I foråret bistod de frivillige primært i forbindelse med renoveringen af vandrør i magasinerne. De frivillige bidrog til nedpakning og frysning af de mange genstande, indretning af nye lokaler og udpakning af genstande. Den store holdindsats fra både frivillige og medarbejdere gjorde det mulig at komme godt igennem projektet og få sikret samlingerne.
Derudover har været frivillige værter i forbindelse med både arrangementer og til dagligt i forbindelse med de mange besøgende i Frihedens Værksted. De har vedligeholdt udstillingerne og taget godt imod vores gæster – givet dem unikke oplevelse og styrket museets værtskab.
Det hele kulminerede i efteråret, hvor en stor gruppe af frivillige bidrog til nedtagningen af Frihedens Værksted og senere til opsætningen af Vores Verden. De var en helt uvurderlig del af samskabelses–processen omkring Vores Verden, hvilket gør, at de frivillige i dag har et særligt ejerskab til udstillingen.
Museets gruppe af frivillige er lidt mindre end i 2018; til gengæld ser vi en utrolig loyal gruppe, der i den grad føler sig som en del af museet. Hvor 69 frivillige i 2018 lagde i alt knap 5.000 timer, bidrog 55 frivillige i 2019 med 4.771 timer.
Begivenheder efter regnskabsårets afslutning og museets forventninger til fremtiden
Efter at årsrapporten var gjort færdig og klar til bestyrelsens behandling, blev Danmark og dermed også Naturhistorisk Museum ramt af Corona-krisen. Museet og Molslaboratoriet blev lukket ned på ubestemt tid fra og med d. 12. marts 2020. Én af konsekvenserne blev, at bestyrelsesmødet vedrørende årsrapporten måtte udsættes, hvilket giver anledning til dette efterskrift.
Corona-krisen har efter de aktuelle beregninger betydet et fald i nettoindtægter for museet på 510.000 kr. om måneden - under forudsætning af at nedlukningen af museet og museets aktiviteter ikke overstiger to-tre måneder.
Omvendt er der enkelte besparelser på driftsområdet, primært på rengøring og forbrug af el, vand og varme.
Corona-krisen vil økonomisk og i forhold til besøgstal efter alt at dømme trække negative spor igennem hele 2020, uanset i hvilket omfang det lykkes at reducere tabet ved brug af statslige eller øvrige hjælpepakker samt ved at benytte Corona-krisen som springbræt til alternative indtægtskilder, navnlig endnu flere projekter.
Det er imidlertid ledelsens klare forventning, at Corona-krisen ikke vil få langsigtede konsekvenser for museets overordnede tilstand, økonomisk eller på anden vis.
På den positive side tæller, at hele museets organisation lynhurtigt har tilpasset sig andre måder at arbejde på, i og med at de fleste medarbejdere alene kunne arbejde hjemmefra og via elektroniske medier – samtidig med at organisationen har forblevet én samlet og særdeles aktiv enhed.
Hovedtallene for museets årsregnskab 2019
Hovedtallene for museets årsregnskab 2018