Donation fra Salling Fondene
Naturhistorisk Museum i Aarhus har modtaget en gavmild donation på 3 millioner kr. fra Salling Fondene til forundersøgelser af nyt Science Museum (Naturhistorisk Museum) på Aarhus Ø.
Visionen om Aarhus' fjerde store museum af internationalt format
De omtrent 100 danske museer bliver årligt besøgt af over 12 millioner mennesker, hvoraf cirka to millioner gæster museerne i Aarhus. Årsagen er som bekendt, at Aarhus i de seneste 10-15 år har placeret sig i national og international bevidsthed som en markant kulturby, navnlig på museumsområdet, idet Aarhus Kommune rummer tre af landets topmuseer - henholdsvis ARoS på det kunsthistoriske område og Den Gamle By samt Moesgaard Museum på det kulturhistoriske område.
For at fuldende billedet af museumsbyen over alle mangler Aarhus at bringe det naturhistoriske og det naturvidenskabelige frem i frontlinjen - og hér vil byens fjerde store museumsben på Aarhus Ø, et nyt Science Museum for natur og naturvidenskab være endnu en markant reason-to-go.
Naturhistorisk Museum har derfor i de seneste år drømt og arbejdet bag lukkede døre. Visionen er et nyt ikonisk Science Museum på Aarhus Ø i energioptimerende bygninger, der både inde og ude inviterer borgere, virksomheder og turister til aktivitet, leg, læring og events. Ambitionen er at indvie det nye museum i 2026.
Finansieringen af etableringsomkostningerne skal primært rejses ved fælles hjælp af fonde, private donationer, offentlige særbevillinger samt ved salg af museets nuværende bygninger. Driften af det nye museum skal hvile på en professionelt drevet, moderne museumsvirksomhed i faglig og økonomisk balance.
Inden museet kan rejse de nødvendige midler til et stort nyt Science Museum, er det dog nødvendigt med en lang række faglige, økonomiske, tekniske og arkitektoniske forundersøgelser. Det er til at gennemføre disse forundersøgelser, at Købmand Herman Sallings Fond gavmildt har støttet Naturhistorisk Museum med 3 millioner kr. Dermed er museet trådt et vigtigt skridt fremad i retning mod at blive byens fjerde store internationalt anerkendte museum.
"Vi er meget taknemmelige," udtaler museets bestyrelsesformand og tidligere regionsrådsformand Bent Hansen på vegne af Naturhistorisk Museum i Aarhus, "men vi ved dog også, at det kun er det første - men meget afgørende - skridt i retning mod et nyt og spændende Science Museum i Aarhus. Der er mange løse ender, som vi skal have styr på; placering, forretningsplan, arkitektur, kravspecifikationer, formidlingsindhold med mere. Men vi glæder os til at begynde arbejdet, og vi er meget stolte over, at Købmand Herman Sallings Fond støtter op om museets arbejde og ambitioner så generøst."
Næstformand i bestyrelsen for Købmand Herman Sallings Fond, Karin Salling, glæder sig også over museets ambitiøse planer: "Vi er meget glade for at kunne hjælpe Naturhistorisk Museum. En forundersøgelse er uundværlig, når det er så spændende ambitioner, som museet har på egne og byens vegne."
Øvelsen fra klassisk dansk museum til international kulturinstitution har været gjort før med stor succes i Aarhus.
I slutningen af 1990'erne lå Moesgaard Museum med et besøgstal på omkring 60.000 besøgende, da museet begyndte at arbejde på et nyt stort museum. Det samme gjorde det tidligere Aarhus Kunstmuseum, der i 2004 transformerede sig til ARoS og gik fra 60.000 gæster om året til 372.000 gæster - alene i åbningsåret, og med imponerende stigninger i besøgstal de efterfølgende år.
Naturhistorisk Museum i Aarhus har gennem de seneste år oplevet næsten en fordobling i besøgstal, ligesom museets mere udadvendte udstillinger i byrummet og arbejde med natur i byens rum har påkaldt sig lokal, national og international anerkendelse.
Med donationen fra Købmand Herman Sallings Fond går Naturhistorisk Museum således, inspireret af sine dygtige museumskolleger, i gang med de spændende forundersøgelser af nyt Science Museum på Aarhus Ø.