Dyreantal pr 5/5 2020
Galloway: 8 hun, 7 han = 15
Exmore: 11 hun, 11 han = 22
ialt 37 heste og kreaturer
Se endvidere her:
- Statusrapport forår 2020
- Fødevarestyrelsen var på kontrolbesøg d 8/2 2019 - Se rapporten her
- Statusrapport 2017
Status 14. juni 2019 - 32 VOKSNE KVÆG - MINUS 2.
På Molslaboratoriet tages kvæg og heste ikke ud, fordi de skal bruges til menneskeføde. Eftersom de som en del af rewilding-projektet får lov til at leve som en naturlig population, hvis dødelighed bl.a. reguleres af sygdom, sult m.m., er det kun, når dyrene åbenlyst ikke kan klare sig mere, at de udtages - enten i form af aflivning, bortgivning, salg etc. Det gøres ud fra en helt fast, objektiv protokol for dyrevelfærd.
I løbet af de 2½ år, som rewilding-projektet har kørt over, har både heste og kvæg imidlertid udvist en imponerende robusthed. Især har kvæget overrasket, idet ingen (som i absolut ingen) havde forventet, at 12 køer og en tyr ville blive til 32 vokse kvæg og 12 kalve - uden udtagne dyr undervejs. Eller rettere: Nu er der blot 30 voksne. Vi har nemlig aflivet to voksne køer (nr. 671 og 692, hvis I skulle savne dem).
Den ene pga. flækket klov. Den anden var – som vi siden 1972 i ny og næ har oplevet med Galloway – rendt ind i en dødfødsel, som ikke kunne forløses. Eftersom vi ikke intervenerer med behandling, blev også denne ko aflivet på stedet.
Igennem Molslaboratoriets historie har vi taget hundreder af kvæg ud til slagtning. 671 og 692 er imidlertid de første, vi har taget ud under rewildingprojektet, men det foregik ligeså udramatisk som hidtil og lige efter protokollen.
Nu er dyrene blevet til rovdyrmad i Ree Park - selv om vi efter aflivning helst lod dem ligge til vore egne ådselædere på arealerne. Der er nemlig vildt mange arter knyttet til ådsler, og netop ådsler bidrager ydermere til en betydelig recirkulering og omfordeling af mineraler på arealet. Det kan derfor godt ærgre, at loven forbyder udlægning af kvæg og heste som ådsler i den danske natur.