Bysvale
Delichon urbica
Kendetegn
Bysvalen er en lille kompakt svale med kort kløftet hale. Den er sort på hoved, ryg, vinger og hale og hvid på hals og bug. Han og hun ligner hinanden i fjerdragten. Ungfuglene har grålig hals. Fødderne er beklædt med hvide fjer helt ud til kløerne. Flyvende kendes bysvalen bedst på det hvide felt (hvid overgump) mellem hale og ryg.
Livet uden for byen
Bysvalen holder naturligt til i bjerglandskaber, ved klipper og klinter, i Danmark fx ved klinterne på Møn og Stevns. Bysvalerne holder sammen i flokke og yngler i kolonier. De jager insekter i luften, gerne noget højere oppe end landsvalen. Bysvaler yngler for det meste i nærheden af vand og på steder, hvor der fra reden er frit udsyn over en større flade. Ofte sidder bysvalernes reder meget højt oppe - gerne over 30 m og sjældent under 3 m over jorden. Bysvalerne er i Danmark fra april til oktober, og de overvintrer i Afrika.
Føde
Bysvalen lever især af mindre fluer og myg, og i perioder kan flyvende bladlus udgøre en væsentlig fødekilde.
Livet i byen
I Danmark har bysvalen tilpasset sig et liv i nærheden af mennesker. Bysvalerne forekommer i dag overvejende i menneskeskabte landskaber som byer, industriområder og andre områder med høje bygninger. De anlægger reden under fremspring på høje bygninger, hvor den er godt beskyttet mod fugt. I modsætning til landsvalen bygger bysvalen aldrig rede inden døre. Reden er lerklinet og kugleformet, foret med halm og fjer og med indgangshul foroven. Bysvalen lægger 3-6 æg i begyndelsen af juni, og begge køn ruger i de 14-16 dage, det tager, inden æggene klækkes. Ungerne forlader reden 24-25 dage gamle. Svalerne lægger ofte to kuld pr. sæson.
Videre læsning
The Internet Bird Collection (video og lyd)