Husmus

Mus musculus og Mus domesticus

Kendetegn

Husmusen er en lille, spinkel mus med en lang hale. Halen er lige så lang som hoved og krop tilsammen. Ørerne er store og tyndhudede. I dag deler man husmusen op i to arter, en mørk husmus Mus domesticus og en lys husmus Mus musculus. Den mørke husmus er grå på både under og overside og generelt lidt større end den lyse husmus. Den lyse husmus er lysegrå på oversiden og hvidlig på undersiden.

Livet uden for byen

Husmusen er formentlig kommet til Norden med agerbruget, hvor den har nydt godt af kornlagre. Både den mørke og den lyse husmus er tæt knyttet til menneskets boliger, men den lyse husmus kan i perioder klare sig udendørs. I dag er husmusen fortrængt mange steder. Den har svært ved at klare sig i moderne byggeri og klarer sig dårligt i konkurrencen med rotter, skovmus og halsbåndmus.

Føde

Husmusen er næsten altædende. Indendørs tager den korn, frø og alle slags madvarer samt sæbe og stearin. Udendørs tager husmusen også grønne plantedele og insekter.

Livet i byen

Husmusen kan klemme sig gennem den mindste sprække. Den gnaver sig gennem mange materialer og er god til både at klatre og springe. Via kanaler og rørgennemføringer kan husmusen komme på selv de øverste etager i boligblokke. Overalt hvor den færdes, afsætter den duftspor og urin, så der kommer en umiskendelige luft af mus. Reden bygges af forhåndenværende materialer, fx afgnavet papir, stof, isoleringsmateriale, træspåner, vat og fjer.

Husmus lever ofte i familiegrupper, som domineres af en han, og indeholder flere hunner med unger. Unge kønsmodne hanner udvandrer fra fødestedet.

Videre læsning

Naturstyrelsen

Arkive video

Projektet Stenbronatur er støttet af:

samt Svalens fond og Grosserer Schiellerup og Hustrus Fond.

Gratis i det grønne

Kom med på gratis guidede naturture - i Aarhus, i Mols Bjerge og i din baghave.

Se mere i kalenderen

Naturhistorisk Museum · Wilhelm Meyers Allé 210, Universitetsparken, 8000 Arhus C · Tlf 86129777 · nm@nathist.dk · www.nathist.dk