Almindelig ørentvist

Forficula auricularia

Kendetegn

Ørentivsten er rødbrun, 1- 2 cm lang og flad med en stor tang bagtil. Man kan ikke umiddelbart se det, men den har faktisk store, klare, halvcirkelformede flyvevinger, som ligger foldet sammen og gemt under de korte dækvinger forrest på kroppen.

Livet uden for byen

Ørentvisten er nataktiv og tilbringer dagen skjult i hulrum. Den findes næsten alle steder undtagen i helt tæt skov. Ørentvister parrer sig om efteråret, og han og hun tilbringer ofte vinteren sammen i en lille hule. Hannen bliver dog smidt ud om foråret, når hunnen laver en ynglerede, ofte i et hulrum i jorden, hvor hun lægger sine æg. Hunnen passer og forsvarer både æg og de unge nymfer, som ligner små, blege voksne ørentvister. Det er faktisk ret usædvanligt for insekter at have yngelpleje.

Ørentivsten bruger sin tang til at fange bytte med og til at håndtere vingerne med, når de skal pakkes ind og ud og under parringen. Tangen bliver altså ikke brugt til at bide i vores trommehinder med, som dyrets navn ellers antyder. ”Tvist” betyder tvestjert, dvs. tohale, og hentyder til tangen.

Føde

Ørentvisten lever af døde og levende plantedele samt af bladlus og ådsler.

Livet i byen

Ørentvisterne kommer ofte ind i husene om sommeren, hvor de søger efter gemmesteder. Om dagen kan man finde dem skjult i sprækker ved døre og vinduer, i badehåndklæder og tøfler m.m.

Projektet Stenbronatur er støttet af:

samt Svalens fond og Grosserer Schiellerup og Hustrus Fond.

Gratis i det grønne

Kom med på gratis guidede naturture - i Aarhus, i Mols Bjerge og i din baghave.

Se mere i kalenderen

Naturhistorisk Museum · Wilhelm Meyers Allé 210, Universitetsparken, 8000 Arhus C · Tlf 86129777 · nm@nathist.dk · www.nathist.dk