Snubletrådsedderkop

Segestria senoculata               

Beskrivelse

En ganske langstrakt edderkop med en kropslængde på ca. 10 mm. Bagkroppen er mørkt flødefarvet med en mørkere længdetegning, der mest af alt ligner et sonogram eller udskriften fra en seismograf. Snubletrådsedderkoppen hører til de såkaldte haplogyne edderkopper, som kun har seks øjne i forhold til edderkoppernes normale otte. Endvidere har den – som noget ganske usædvanligt – tre benpar, der peger fremad. Arten kan forveksles med den lignende Segestria bavarica (intet dansk navn), som dog har en betydeligt tættere behåring på forkroppen. S. bavarica findes i Danmark kun på Bornholm.

Udbredelse

Arten er udbredt og talrig over hele landet.

Levesteder

Snubletrådsedderkoppen findes såvel under bark som i fordybninger i mure. Begge steder kan den være særdeles talrig og optage alle egnede mikrohabitater. Man møder snubletrådsedderkoppen sommeren igennem og, hvis vejret er mildt, langt hen på vinteren. Men det er altså ikke en art, der bare kommer spadserende. Man skal pille efter den eller opsøge den ved nattetide.

Biologi

Snubletrådsedderkoppen har fået sit navn, fordi den ud fra sin rørformede retræte har spundet en række kraftige snubletråde. Når et byttedyr rammer ind i en af trådene, drøner edderkoppen ud for at angribe. Parring finder sted i sommerhalvåret. Hunnen lægger æg i retræten og bliver der, indtil hun dør – hun bliver ædt af ungerne!

 

Foto: © Naturhistorisk Museum

Fakta                 

Længde: 8-10 mm, med ben op til 15 mm

Levealder: 1 år

Kønsmoden: Sommer

Hyppighed: Almindelig og udbredt

Udbredelse, verden: Europa

Udbredelse, Danmark: Findes overalt i landet

Gratis i det grønne

Kom med på gratis guidede naturture - i Aarhus, i Mols Bjerge og i din baghave.

Se mere i kalenderen

Naturhistorisk Museum · Wilhelm Meyers Allé 210, Universitetsparken, 8000 Arhus C · Tlf 86129777 · nm@nathist.dk · www.nathist.dk