Rød vægjæger

Oonops domesticus                 

Beskrivelse

Rød vægjæger er en lillebitte størrelse af en edderkop, som imidlertid er ganske let at kende, idet den er lyserød. Den har 5 torne på forskinnebenene, og hvis man kigger rigtig godt efter, bemærker man, at den kun har seks øjne, som sidder tæt sammen i en rundkreds. De fleste edderkopper har ellers otte øjne. Et andet godt kendetegn er den gakkede gangart, som veksler mellem slowmotion-bevægelser og hurtige spurter. Rød vægjæger kan forveksles med den nærtstående art Oonops pulcher (intet dansk navn), der dog kun har fire torne på forskinnebenene. Ellers er der ingen forvekslingsmuligheder. Så ser man en lille, pink edderkop kravle rundt i huset, så er det rød vægjæger.

Udbredelse

Selv om arten kun sjældent registreres, er den vidt udbredt, og den træffes formentlig i alle huse, hvis blot man leder efter den om natten.

Levesteder

Arten lever udelukkende i huse, hvor den grundet sin lidenhed har masser af mulige skjulesteder.

Biologi

Det er i sandhed en mytisk art, som man kun ser meget lidt til, med mindre man sidder og skriver tekster til klokken fire om morgenen. Den er nemlig nataktiv og kommer først frem langt hen på natten. Michael J. Roberts skriver i bogen Spiders of Britain and Northern Europe følgende rammende beskrivelse: "By a strange coincidence my first sight of O. domesticus in our present home was when illustrating the species, at 4 a.m., and it ran across the illustration!" (“Ved et besynderligt tilfælde så jeg O. domesticus for første gang i vores nuværende hjem, da jeg var ved at illustrere arten kl 4 om morgenen, og den løb hen over tegningen!”) Rød vægjæger tilbringer dagen i en løs silkekokon, hvori den også lægger æg – kun to pr. kokon. Føden udgøres formentlig af smådyr.

 

Foto: © Naturhistorisk Museum

Fakta                 

Længde: 2 mm

Levealder: 1 år

Æg antal: Ukendt

Hyppighed: Udbredt, men ses sjældent

Udbredelse, verden: Europa og Asien

Udbredelse, Danmark: Formodentlig i alle huse

Gratis i det grønne

Kom med på gratis guidede naturture - i Aarhus, i Mols Bjerge og i din baghave.

Se mere i kalenderen

Naturhistorisk Museum · Wilhelm Meyers Allé 210, Universitetsparken, 8000 Arhus C · Tlf 86129777 · nm@nathist.dk · www.nathist.dk