Kristtorn

Ilex aquifolium                           

 

Beskrivelse

Kristtorn er et opret og stivgrenet, lille træ, der er meget populært i haver og parker. Der er til havebrug fremavlet utallige hybrider med blade i forskellige farver og mønstre. Kristtorn er Nordeuropas eneste stedsegrønne løvtræ.

Plantens unge skud er grønne, men bliver efterhånden lysebrune og senere lysegrå. Bladene varierer betydeligt i form og størrelse, men er normalt 6- 8 cm lange. Randen er hel og forsynet med særdeles spidse randtorne. Bladene er glinsende mørkegrønne. Frugterne er normalt højrøde. De er i vinterhalvåret en yndet spise for især drosler som sjaggere, solsorte og vindrosler.

Alle dele af planten er giftig. Blad og bær indeholder forskellige sapponiner, som virker irriterende på slimhinder. Desuden indeholder både blade, frugter og stamme glykosider og nogle digitalis-lignede stoffer.

Udbredelse

Kristtorn findes naturligt kun vest for Storebælt, primært i de østjyske bøgeskove, få steder på Nordfyn og på det nordlige Langeland. Den findes i øvrigt spredt i hele landet fra haver, kirkegårde og parker.

Kristtorn har sin europæiske østgrænse i Danmark og Norge, men er ellers udbredt i det vestlige Europa og Lilleasien.

Levesteder

Kristtorn er vildtvoksende på næringsrig, fugtig bund i skov, krat og hegn. Den er et af de få træer, der kan vokse under de skyggedannende bøgetræer. Plantens udbredelse er afhængig af en vis nærhed til det milde hav, da den ikke kan klare sig ved længerevarende temperaturer under 25 graders frost. Den er derfor tilbøjelig til at fryse helt eller delvist ned i hårde vintre.

Formering

Kristtorn bestøves af insekter, især bier. Planten er normalt tvebo, dvs. at der findes han- og hunplanter. Man ser dog også eksemplarer med både han- og hunblomster på samme plante (sambo). Normalt vil man derfor kun se de flotte røde bær på nogle af træerne.

Frugten er en stenfrugt med 4 frø, men den ligner umiddelbart et bær.

Anvendelse

Afklippede grene med blade og røde frugter bruges som pynt ved juletid. Kristtorn har i kristendommen været forbundet med både påske og jul. Navnet hentyder til Kristi tornekrone og dermed til påsken.

I folkemedicinen har kristtorn gennem århundreder været brugt som beskyttelse mod alverdens ulykker. 

 

Foto: © Naturhistorisk Museum 

Fakta                 

Plantetype: Stedsegrønt løvtræ

Varighed: Flerårig

Højde: Op til 16 m

Blomsterfarve: Flødefarvet

Blomstringsperiode: Maj-juni

Blade: Blanke med mørkgrøn overside og mat, lysegrøn underside, stive med kraftige bladtorne

Bestøvning: Insekt-bestøvning

Formering: Frøspredning (kønnet formering), tvebo, stenfrugt

Voksested: Næringsrig, fugtig jordbund i skov og krat

Bestand: Sjælden

Udbredelse, verden: Vestlige Europa og Lilleasien

Udbredelse, Danmark: Naturligt kun i Jylland og på Fyn

Giftighed: Alle dele af planten er giftig

Beskyttelse: Ingen

Anvendelse: Dekoration, haveplante, folkemedicin

Gratis i det grønne

Kom med på gratis guidede naturture - i Aarhus, i Mols Bjerge og i din baghave.

Se mere i kalenderen

Naturhistorisk Museum · Wilhelm Meyers Allé 210, Universitetsparken, 8000 Arhus C · Tlf 86129777 · nm@nathist.dk · www.nathist.dk