Dødningehånd

Alcyonium digitatum

 

Beskrivelse

Dødningehånd er en blødkoral, hvilket vil sige at den ikke danner et kalkskelet som de tropiske koraler og danner ikke rev. Den lever i kolonier med hvide, gule eller orange udposninger, der kan ligne fingre og deraf navnet. Den vokser sig op til 25 cm høj med ”fingre” på en diameter på mere en 3 cm. Konsistensen minder lidt om brusk.

De små polypdyr inden i koralen har hver 8 små tentakler og de skræmmes let og trækker sig som regel hurtigt ind i koralen, der omgiver polyppen, hvis man kommer for tæt på og der kan gå timer før de kommer frem igen. De mange polypdyr kan ligne at koralen har pels på fine "fingre".        

Udbredelse

Findes ved kysterne i den tempererede del af Nordatlanten. Ud over kysterne fra Norge til Portugal, kan den findes i Canada og den nordøstlige kyst af USA.

Meget almindelig i Kattegat.

Levesteder

Findes i forholdsvist koldt vand og skal have en fast overflade (sten, skaller, vragdele) at sætte sig på eftersom den ikke danner rev. Der skal helst være god strøm, så der er ilt nok og findes ned til max 50 m.

Biologi

Lever af at filtrerer plankton og er derfor afhængig af at være på en dybde hvor lyset kan nå ned men befinder sig ikke på steder med for store alger (tang), der dækker for alt lyset.

De enkelte koralkolonier er enkønnede. Kolonien vokser mest i den første halvdel af året og hvorefter polypdyrene trækker sig ind og begynder at producere sæd og æggeceller. Disse gydes om vinteren og befrugtningen sker i vandet. Larverne kan svømme rundt i vandet og finder forholdsvis hurtigt et sted at slå sig ned og omdannes til polypper. Visse larver kan svømme op til 10km hvilket er med til at sikre artens spredning.

På trods af sit navn er den ikke giftige for mennesker. 

Fakta

Længde: 28 cm

Gydeperiode: Dec - jan

Bestand: Almindelig

Levealder: 20-50 år          

Udbredelse, Danmark: Nordsøen og Kattegat

Udbredelse, verden: Nordatlanten fra Norge til Portugal

Beskyttelse: Ingen

Fjender: Nøgensneglen og havedderkop

Gratis i det grønne

Kom med på gratis guidede naturture - i Aarhus, i Mols Bjerge og i din baghave.

Se mere i kalenderen

Naturhistorisk Museum · Wilhelm Meyers Allé 210, Universitetsparken, 8000 Arhus C · Tlf 86129777 · nm@nathist.dk · www.nathist.dk