Ugens naturhistorie - uge 7/2014

Vi er på sporet


Så ramte vinteren Danmark, og det netop som halvdelen af denne mørke årstid er vel overstået. Sneen er god for en interessant naturhistorisk disciplin – sporjagt.

Den helt nyfaldne sne kombineret med et par minusgrader er ideelle forhold. Dyrene afsætter fine spor, som gør det muligt at bestemme, hvilket eller hvilke dyr der har været på spil.

Dyr som odder, grævling og lækat er yderst sky. Deres tilstedeværelse kommer ofte kun til udtryk i form af fx afføring eller potespor. I sporet er der god information om dyrets anatomi. Er det en sålegænger som grævlingen, eller er der tegn på to klove som hos rådyret? Er der forskel på antallet af tæer i sporet fra for- og bagpoter?

Sporet her er sat af en grævling, som har trådt tungt ned i sneen. Der skal flere aftryk til for at kunne gisne om, hvad grævlingen har haft for. Har den søgt efter føde, har den været på flugt eller på jagt? Fører sporet måske til en hule eller et gemmested? God fornøjelse derude!

Tekst: Pernille Mølgaard Andersen Foto: . Morten D. D. Hansen. Naturhistorisk Museum, Aarhus.

Retningslinjer for brug af pressefotos og tekst

Download pressefoto i høj opløsning ved at klikke her

Fotos kan downloades og frit benyttes i forbindelse med citering eller omtale af tekst, arrangement, udstilling m.v. med kildeangivelsen: Foto: (navn, hvis anført)/Naturhistorisk Museum, Århus.

Ugens naturhistorie kan frit gengives i andre medier i hele sin længde med følgende tilføjelse: Historien er hentet fra www.naturhistoriskmuseum.dk og skrevet af "forfatterens navn", Naturhistorisk Museum, Århus.

Gratis i det grønne

Kom med på gratis guidede naturture - i Aarhus, i Mols Bjerge og i din baghave.

Se mere i kalenderen

Naturhistorisk Museum · Wilhelm Meyers Allé 210, Universitetsparken, 8000 Arhus C · Tlf 86129777 · nm@nathist.dk · www.nathist.dk