Ugens naturhistorie - uge 6/2014

Fuglene gør klar til fest

Selv om februar ikke er særlig festlig i naturen, ser mange fugle allerflottest ud i denne tid. Hannerne skal ud og finde en mage og er ved at gøre sig klar til de kommende erobringstogter.

Hannens fjerdragt har længe set lidt tarvelig ud, men nu sættes der knald på farver og kontraster, så han kan blive en attraktiv mage. Fjerdragten bliver pudset og plejet. Musvit- og edderfugle-hanner stråler om kap om hunnernes gunst.

Imens bruger hunnerne al deres tid på at opnå den rigtige ”kampvægt” til forårets strabadser. Det koster meget energi at producere 5-10 æg, og i rugetiden kan hunnerne miste helt op til 40% af kropsvægten. Så det dur ikke, at begynde ynglesæsonen uden sul på kroppen.

Desværre er der nu næsten ingen frø og frugter tilbage i naturen. Temperaturen i februar og marts har derfor stor betydning for, om de tidligste insekter kommer frem og sørger for, at fuglenes yngletid bliver en fest.  

Tekst: Henrik Sell. Foto: Kent Olsen. Naturhistorisk Museum, Aarhus.

Retningslinjer for brug af pressefotos og tekst

Download pressefoto i høj opløsning ved at klikke her

Fotos kan downloades og frit benyttes i forbindelse med citering eller omtale af tekst, arrangement, udstilling m.v. med kildeangivelsen: Foto: (navn, hvis anført)/Naturhistorisk Museum, Århus.

Ugens naturhistorie kan frit gengives i andre medier i hele sin længde med følgende tilføjelse: Historien er hentet fra www.naturhistoriskmuseum.dk og skrevet af "forfatterens navn", Naturhistorisk Museum, Århus.

Gratis i det grønne

Kom med på gratis guidede naturture - i Aarhus, i Mols Bjerge og i din baghave.

Se mere i kalenderen

Naturhistorisk Museum · Wilhelm Meyers Allé 210, Universitetsparken, 8000 Arhus C · Tlf 86129777 · nm@nathist.dk · www.nathist.dk