Ugens naturhistorie - uge 52/2013

Piletræer med vinterroser

Buske og træer har for længst mistet bladene og står nøgne i vinterkulden. På pilebuskenes grenspidser kan man dog stadig finde små samlinger af blade. De sidder tæt og ligner roser, deraf navnet pilerose eller det lidt mere eksotiske Skagenrose, fordi man finder samme fænomen på gråris og krybende pil ved bl.a. Skagen.

Pilerosen er en galle og er altså en misvækst. Den dannes af en lille, uanselig galmyg, pilerose-galmyggen, der tidligt på året lægger sine æg i skudspidserne. Den orangefarvede larve udskiller nogle kemiske stoffer, der får skuddets normale længdevækst til at gå i stå og i stedet krympe og krølle skuddet, så bladene danner en kompakt ”rose”, en galle. Her lever larven et beskyttet ungdomsliv.

I løbet af efteråret forpupper larven sig i gallen, hvor den overvintrer. Til forskel fra værtsbuskens normale blade falder gallernes blade ikke af om efteråret, men tørrer ind til dekorative Skagenroser, der pynter i de bladløse kroner.  

Tekst & fotos: Lars Bøgh / Naturhistorisk Museum, Aarhus.

 

Retningslinjer for brug af pressefotos og tekst

Download pressefoto i høj opløsning ved at klikke her

Fotos kan downloades og frit benyttes i forbindelse med citering eller omtale af tekst, arrangement, udstilling m.v. med kildeangivelsen: Foto: (navn, hvis anført)/Naturhistorisk Museum, Århus.

Ugens naturhistorie kan frit gengives i andre medier i hele sin længde med følgende tilføjelse: Historien er hentet fra www.naturhistoriskmuseum.dk og skrevet af "forfatterens navn", Naturhistorisk Museum, Århus.

Gratis i det grønne

Kom med på gratis guidede naturture - i Aarhus, i Mols Bjerge og i din baghave.

Se mere i kalenderen

Naturhistorisk Museum · Wilhelm Meyers Allé 210, Universitetsparken, 8000 Arhus C · Tlf 86129777 · nm@nathist.dk · www.nathist.dk