Ugens naturhistorie - uge 5/2014

Højsæson for skovøsters

Når sommerens plantedække er visnet, og de første vinterstorme har blæst bladene væk, dukker de frem i skovbunden – skovøsters!

Det var lige præcis i denne skaldynge ved Meilgaard på Djursland, at man blev opmærksom på, at skaldyngerne er et kulturfænomen. En kommission bestående af geologen G. Forchhammer, zoologen Japetus Steenstrup og arkæologen J. J. A. Worsaa foretog en udgravning i denne dynge i 1851 og kunne konkludere, at skallerne var måltidsrester fra fortidsmennesker.

Grunden til at skaldyngen ligger i skoven er, at havet på dette sted stod omkring tre meter højere i stenalderen. Den lave holm i skoven lå dengang ude ved kysten, og der hentede den yngre stenalders danskere det meste af deres føde.

Det er for øvrigt næsten sikkert, at disse østers, hjertemuslinger og strandsnegle er blevet spist af en af læserens direkte forfædre. Der var så få danskere på den tid, at vi er i familie med dem alle sammen flere gange.  

Tekst: Jan Gruwier Larsen. Foto: Lilli Gruwier Larsen. Naturhistorisk Museum, Aarhus.

Retningslinjer for brug af pressefotos og tekst

Download pressefoto i høj opløsning ved at klikke her

Fotos kan downloades og frit benyttes i forbindelse med citering eller omtale af tekst, arrangement, udstilling m.v. med kildeangivelsen: Foto: (navn, hvis anført)/Naturhistorisk Museum, Århus.

Ugens naturhistorie kan frit gengives i andre medier i hele sin længde med følgende tilføjelse: Historien er hentet fra www.naturhistoriskmuseum.dk og skrevet af "forfatterens navn", Naturhistorisk Museum, Århus.

Gratis i det grønne

Kom med på gratis guidede naturture - i Aarhus, i Mols Bjerge og i din baghave.

Se mere i kalenderen

Naturhistorisk Museum · Wilhelm Meyers Allé 210, Universitetsparken, 8000 Arhus C · Tlf 86129777 · nm@nathist.dk · www.nathist.dk