Ugens naturhistorie - uge 49/2013

Benhård benved i farvedragt

I efterårets fantastiske farveorgier står benved tydeligt frem – også sidst i november, selvom de gule og røde blade er faldet af. For bladfaldet fremhæver de flotte, spøjse frugter – lysende, rosa kapsler med markante orange frøkapper. I England kaldes den med rette ”Burning Bush”.

Man skal dog nøjes med at indtage benved med øjnene, for hele planten er fyldt med en række giftstoffer, der kan medføre kolik, hjertebanken, hallucinationer, lever- og nyresvigt – og død!

Til gengæld er de giftige frugter populære hos solsorte og sjaggere. Deres fordøjelsessystem er heldigvis indrettet til at håndtere giftstofferne. Selve frøene passerer lige igennem fuglene og spredes med deres ekskrementer.

Benveds hvide og meget hårde ved er eftertragtet blandt trædrejere, men det skal behandles med omtanke. Der er beretninger om, at trædrejere er blevet syge af støvet fra den giftige plante. Hos billedkunstnere er veddet også populært. Brændt benved er fortrinligt tegnekul.  

Tekst & foto: Lars Bøgh/Naturhistorisk Museum, Aarhus.

 

Retningslinjer for brug af pressefotos og tekst

Download pressefoto i høj opløsning ved at klikke her

Fotos kan downloades og frit benyttes i forbindelse med citering eller omtale af tekst, arrangement, udstilling m.v. med kildeangivelsen: Foto: (navn, hvis anført)/Naturhistorisk Museum, Århus.

Ugens naturhistorie kan frit gengives i andre medier i hele sin længde med følgende tilføjelse: Historien er hentet fra www.naturhistoriskmuseum.dk og skrevet af "forfatterens navn", Naturhistorisk Museum, Århus.

Gratis i det grønne

Kom med på gratis guidede naturture - i Aarhus, i Mols Bjerge og i din baghave.

Se mere i kalenderen

Naturhistorisk Museum · Wilhelm Meyers Allé 210, Universitetsparken, 8000 Arhus C · Tlf 86129777 · nm@nathist.dk · www.nathist.dk