Ugens naturhistorie - uge 47/2013

Stor flagspætte på hurtige kulhydrater

I yngletiden lever flagspætter mest af insektlarver og andre leddyr, som de mejsler frem fra træernes bark eller hakker ud af selve veddet. Resten af året og især om vinteren udgør koglefrø fra nåletræer sammen med forskellige nødder en vigtig del af føden.

Spætterne har dog også fundet ud af at skaffe sig hurtige kulhydrater i form af sukker. Når saftspændingen stiger om foråret, kan man se spætterne hakke safthuller i træers bark og dernæst besøge hullerne igen og igen for at drikke den søde saft, efterhånden som den pibler frem.

I løbet af sommeren og efteråret indgår også frugter og bær som et sukkerrigt kosttilskud. Det afsløres gerne ved, at spætternes næb er klistret helt ind i frugtkød. Mirabeller og kirsebær hakker de i sig, imens de holder frugterne fastklemt i naturlige barkrevner og i de værksteder, som spætterne normalt anvender, når de høster frø af grankogler. Her i november er det bl.a. æbler og hyben, der giver spætterne et hurtigt sukker-kick.  

Tekst & foto: Kent Olsen/Naturhistorisk Museum, Aarhus.

Retningslinjer for brug af pressefotos og tekst

Download pressefoto i høj opløsning ved at klikke her

Fotos kan downloades og frit benyttes i forbindelse med citering eller omtale af tekst, arrangement, udstilling m.v. med kildeangivelsen: Foto: (navn, hvis anført)/Naturhistorisk Museum, Århus.

Ugens naturhistorie kan frit gengives i andre medier i hele sin længde med følgende tilføjelse: Historien er hentet fra www.naturhistoriskmuseum.dk og skrevet af "forfatterens navn", Naturhistorisk Museum, Århus.

Gratis i det grønne

Kom med på gratis guidede naturture - i Aarhus, i Mols Bjerge og i din baghave.

Se mere i kalenderen

Naturhistorisk Museum · Wilhelm Meyers Allé 210, Universitetsparken, 8000 Arhus C · Tlf 86129777 · nm@nathist.dk · www.nathist.dk