Ugens naturhistorie - uge 4/2014

Kong Frosts søde frugter

Slåen er en hårdfør, stiv busk, som findes i det meste af Europa med nordgrænse i Mellem-Skandinavien. I Danmark er slåen en udpræget østdansk art, som man støder på i tætte krat langs åbne kystskrænter med højt kalkindhold.

Planten er mester i formering og sætter rodskud efter beskæring. Den er derfor meget vanskelig at fjerne uden maskiner og hårdhændet rodfræsning. Som medlem af blommefamilien kan slåen dog lide af de samme sygdomme, som ses i en blommelund med forkrøblede træer og mangelfuld frugtsætning.

Frugterne modnes i september-oktober og bliver ofte siddende på planten til langt hen på vinteren. Men så sker der noget. De bitre frugter får lidt sødme, når frosten sætter ind. Derved bliver bærrene et kærkomment energitilskud for fuglene og en eftertragtet ingrediens til gode snapse. Så hvem kommer først til Kong Frosts søde frugter?

PS: Man kan jo snyde og give bærrene en tur i dybfryseren, hvis man vil vinde.

Tekst & foto: Bo Skaarup / Naturhistorisk Museum, Aarhus.

Retningslinjer for brug af pressefotos og tekst

Download pressefoto i høj opløsning ved at klikke her

Fotos kan downloades og frit benyttes i forbindelse med citering eller omtale af tekst, arrangement, udstilling m.v. med kildeangivelsen: Foto: (navn, hvis anført)/Naturhistorisk Museum, Århus.

Ugens naturhistorie kan frit gengives i andre medier i hele sin længde med følgende tilføjelse: Historien er hentet fra www.naturhistoriskmuseum.dk og skrevet af "forfatterens navn", Naturhistorisk Museum, Århus.

Gratis i det grønne

Kom med på gratis guidede naturture - i Aarhus, i Mols Bjerge og i din baghave.

Se mere i kalenderen

Naturhistorisk Museum · Wilhelm Meyers Allé 210, Universitetsparken, 8000 Arhus C · Tlf 86129777 · nm@nathist.dk · www.nathist.dk