Ugens naturhistorie - uge 10/2014

Eksplosiv dekoration

Der var intet øredøvende brag, da eksplosionen skete, men både dunhammeren og jeg havde været bedre tjent med, at den var sket udendørs ved det lille gadekær, hvor jeg i december havde plukket dunhammeren.

Blomsten, som vi finder så dekorativ, viser sig at være et sprængfarligt valg, når det gælder naturpynt til stuen – for tørringsprocessen bringer ”terroristen” frem i dunhammeren.

Når blomsterstanden er blevet godt gennemtør, er det tid for dunhammeren at sætte næste generation i verden. Ligesom mælkebøttens frø er dunhammerens luftbårne, men i modsætning til mælkebøtten gør dunhammeren en aktiv indsats. Den eksploderer simpelthen og sender sine frø ud i luften med et ordentligt puf, hvorefter de bæres bort af vind og vand.

Aktionen mislykkedes denne gang – for der var hverken vind eller vand i min stue – kun en sky af små, fnuglette frø, der langsomt dalede ned.  

Tekst & foto: Christina Vedel-Smith / Naturhistorisk Museum, Aarhus.

Retningslinjer for brug af pressefotos og tekst

Download pressefoto i høj opløsning ved at klikke her

Fotos kan downloades og frit benyttes i forbindelse med citering eller omtale af tekst, arrangement, udstilling m.v. med kildeangivelsen: Foto: (navn, hvis anført)/Naturhistorisk Museum, Århus.

Ugens naturhistorie kan frit gengives i andre medier i hele sin længde med følgende tilføjelse: Historien er hentet fra www.naturhistoriskmuseum.dk og skrevet af "forfatterens navn", Naturhistorisk Museum, Århus.

Gratis i det grønne

Kom med på gratis guidede naturture - i Aarhus, i Mols Bjerge og i din baghave.

Se mere i kalenderen

Naturhistorisk Museum · Wilhelm Meyers Allé 210, Universitetsparken, 8000 Arhus C · Tlf 86129777 · nm@nathist.dk · www.nathist.dk