Hornfisken - havets hurtigste til sex og jagt

Hornfisk fra Atlanterhavets dybder vandrer netop nu tæt under kysten i de indre danske farvande.  Lavvandede ålegræs- og tangbælter er målet for deres rejse. Der står sex på dagsordenen! Leg, lyst og gydning fra morgen til aften, inden jagten igen går ind på at æde sig mæt i fiskeyngel, tobis og krebsdyr. Hornfisken er hurtig i et og alt – hurtig til sex, til jagt og hurtigt væk igen fra de danske kyster. For hen i september forsvinder fisken tilbage til Atlanterhavets dybder. ”Sommerferien” i de indre danske farvande er slut, og tilbage er kun ynglen fra årets gydninger. Overladt til sig selv. Kun de grådigste og hurtigste overlever.

Hornfisken er en stimefisk og bliver op til ca. 1,2 meter og 2 kilo. Den lever tæt på overfladen og er en fremragende spisefisk, selvom de grønne ben afholder mange fra at spise den. Farvningen skyldes stoffet biliverdin, som også findes hos fugle, krybdyr og mennesker. Det er et helt almindeligt nedbrydningsprodukt, som vi normalt ikke bemærker, undtagen når vi slår os. Det er nemlig biliverdin, der giver os ”blå mærker” ved nedbrydningen af blodansamlinger under huden.

 

Tekst: Bo Skaarup / Naturhistorisk Museum, Aarhus.

Foto: Fotograf Lars Laursen

 

Hent stort foto her

Gratis i det grønne

Kom med på gratis guidede naturture - i Aarhus, i Mols Bjerge og i din baghave.

Se mere i kalenderen

Naturhistorisk Museum · Wilhelm Meyers Allé 210, Universitetsparken, 8000 Arhus C · Tlf 86129777 · nm@nathist.dk · www.nathist.dk