Spækhugger

Orcinus orca

  Hanner Hunner

Længde voksen

5,1 - 9 meter

4,6 - 7,7 meter

Kønsmoden

i 12 - 16 års alderen

i 6 - 10 års alderen

Længde nyfødt

1,9 meter og derover

1,9 meter og derover

Voksenvægt

3,6 - 9 tons

3,6 - 5,4 tons

Fødselsvægt

Op til 180 kilo

Op til 180 kilo

Drægtig

 

16 - 17 måneder

Diegivende

 

i over 12 måneder

Kælvningsinterval

 

Kendes ikke

Antal kalve i livet

 

15

Levetid

50 - 60 år

Op til 90 år

Udseende

Er nem at kende på grund af den hvide øjeplet, den grå sadel bag rygfinnen, den sorte ryg og den hvide underside. Lufferne er helt sorte. Halefinnen er hvid på undersiden. Hos en voksen han kan rygfinnen blive næsten 2 meter høj og lufferne over 1,9 meter. Hos en voksen hun bliver rygfinnen ikke over 1 meter høj

Fjender

Mennesket

Tænder

10 - 12 par tænder, ialt 40 - 50 tænder, der er ca. 7,6 cm lange

Vigtigste fødeemner

Fisk, blæksprutter og havpattedyr

Levesteder

Både kystnært og kystfjernt

Udbredelse

Fra Ækvator til de polare havområder

Status

Ukendt.

 

Spækhuggeren er den største af delfinerne. Den er en tandhval. Den lever i alle havene fra Ækvator til polerne. Spækhuggeren har flere hundrede arter på sin spiseseddel. En spækhugger spiser i gennemsnit 250 kilo mad om dagen.

En spækhugger bruger ekkolokalisation, når den jager og i forbindelse med parring. Flokke, der er i famile med hinanden, udvikler lyddialekter. En spækhugger kan svømme op til 48 kilometer i timen, når den jager et bytte.

Spækhuggeren er et meget socialt dyr. Den danner livslange flokke. Der findes to slags flokke: Standflokke og vandreflokke. Standflokken består normalt af 7-50 dyr. I en standflok lever spækhuggeren hovedsageligt af fisk. Vandreflokke består normalt kun af 1-7 dyr. Her lever spækhuggeren mest af havpattedyr. De to floktyper blander sig aldrig med hinanden.

Spækhuggeren får normalt sine unger om vinteren til sent om foråret. Hunnen bliver sammen med ungen i et år eller mere.

[Kort]

Spækhuggeren findes i det lyseblå område.
Klik på kortet for at se en større udgave.

Se også Fakta

 

Gratis i det grønne

Kom med på gratis guidede naturture - i Aarhus, i Mols Bjerge og i din baghave.

Se mere i kalenderen

Naturhistorisk Museum · Wilhelm Meyers Allé 210, Universitetsparken, 8000 Arhus C · Tlf 86129777 · nm@nathist.dk · www.nathist.dk