Pukkelhval

Megaptera novaeangliae

  Hanner Hunner

Længde voksen

11 - 17,5 meter

11 - 19 meter

Længde kønsmoden

ca. 11,5 meter

ca. 12 meter

Kønsmoden

i 5 - 8 års alderen

i 5 - 8 års alderen

Længde nyfødt

ca. 3 - 5 meter

ca. 3 - 5 meter

Voksenvægt

25 - 30 tons

25 - 30 tons

Fødselsvægt

1 - 2 tons

1 - 2 tons

Drægtig

 

11 - 12 måneder

Diegivende måneder

 

ca. 12 måneder

Kælvningsinterval

 

2 - 3 år

Antal kalve i livet

 

Omkring 15

Levetid

Mindst 30 år

Mindst 30 år

Udseende

Pukkelhvalen er sort på ryggen. Bugen er normalt delvis hvid. Men den kan også være helt sort eller helt hvid. Pukkelhvalen har nogle meget lange luffer. De kan være op til 5 meter. Huden på hovedet er meget knudret. Den er tit dækket med langhalse, der er en slags muslinger. Foran rygfinnen er der en tydelig pukkel. Halefinnen kan være op til 5,5 meter bred.

Fjender

Mennesket og spækhuggeren

Barder

Har mellem 270 og 400 forholdsvis smalle sorte barder

Bugfurer

Har 14 - 35

Vigtigste fødeemner

Krebsdyr, stimefisk og hvirvelløse dyr

Levesteder

Både nær kysten og ude i oceanerne

Udbredelse

Findes i alle verdens oceaner (trækker)

Status

Sårbar og truet. Pukkelhvalen har været udsat for intensiv fangst. Men der overlever sandynligvis flere pukkelhvaler i disse år

 

Pukkelhvalen er en bardehval. Pukkelhvaler ses både alene, i par eller i flokke på op til 15 individer. Mødre med unger holder tæt sammen i det første år.

Når en pukkelhval skal dykke, kan man normalt se halefinnen. På undersiden af halefinnen er der karakteristiske tegninger, der er forskellige fra dyr til dyr. Fordi mønstret er så forskelligt, bruger man det til at identificere de enkelte hvaler med.

En pukkelhval spiser op til 1.631 kilo mad om dagen. Kalven vænnes til fast føde i 1-års alderen.

 Pukkelhvalen svømmer ikke særlig hurtigt. Kun mellem 6 og 12 kilometer i timen.

Pukkelhvalen er en meget aktiv hval. Den kaster sig ud af vandet. En meget interessant ting ved pukkelhvalen er dens sang. Det er sansynligvis kun hannerne, der synger. Sangene menes at være en del af parringsmønstret.

Pukkelhvaler kan man finde i de fleste have. De trækker fra Afrika til Island og Grønlandshavet. Om sommeren finder man dem i tempererede og polare vandområder. Her finder pukkelhvalen sin mad og æder sig tyk og fed, så den har noget at tære på. I vinterhalvåret opholder den sig i tropiske vande. Her parrer den sig, og hunnen føder sin kalv. I hele denne periode faster den, og lever af sit opmagasinerede fedt.

 [Kort]

Pukkelhvalen lever i det lyseblå område .
Klik på kortet for at se en større udgave.

Se også Fakta

 

Gratis i det grønne

Kom med på gratis guidede naturture - i Aarhus, i Mols Bjerge og i din baghave.

Se mere i kalenderen

Naturhistorisk Museum · Wilhelm Meyers Allé 210, Universitetsparken, 8000 Arhus C · Tlf 86129777 · nm@nathist.dk · www.nathist.dk