Narhval

Monodon monoceros

  Hanner Hunner

Længde voksen

4 - 6,2 meter

3,4 - 5 meter

Længde kønsmoden

ca. 3,9 meter

ca. 3,4 meter

Kønsmoden

i 11 - 13 års alderen

i 5 - 8 års alderen

Længde nyfødt

1,5 - 1,7 meter

1,5 - 1,7 meter

Voksenvægt

ca. 1,6 tons

ca. 0,9 tons

Fødselsvægt

ca. 80 kilo

ca. 80 kilo

Drægtig

 

10 - 16 måneder

Diegivende

 

ca. 4 måneder

Kælvningsinterval

 

ca. hvert 3. år

Antal kalve i livet

 

ca. 6

Levetid

20 år

20 år

Udseende

Skindet er blågråt med hvide pletter. Kroppen er cylindrisk. Narhvalen har ingen rygfinne. Den har et rundt hoved med en lille mund, der sidder på den korte snude.

Fjender

Mennesket, isbjørnen, spækhuggeren, hajen og hvalrossen

Tænder

Narhvaler har to tænder i overkæben. Hos hunnen udvikles tænderne sjældent, men hos hannen kan den venstre tand blive en op til 3 meter lang, snoet stødtand. Tanden kan veje over 10 kilo.

Vigtigste fødeemner

Mange forskellige slags fisk, bl.a. sild, helleflynder og laks. Den spiser også blæksprutter og krebsdyr

Levesteder

Meget kystfjernt

Udbredelse

I de arktiske havområder, undtagen ved det vestlige Canada

Status

Kendes ikke. Men narhvalen jages ikke kommercielt.

 

Det er narhvalens stødtand, der har dannet grobund for myten om enhjørningen - hesten med et horn i panden. Man mener, at stødtanden har samme funktion som geviret hos hjorte. Den han, der har den flotteste og den længste stødtand, får den bedste hun. Derved får han også den bedste ynglesucces. Hunner har som hovedregel ikke stødtænder, men det er dog set.

Når to hanner krydser stødtænder -  et fænomen, der kaldes "fægtning" - lyder det næsten som trommestikker, der slår mod hinanden. Selve stødtanden er hul, og mange af de tænder, man ser, er knækkede. Enkelte narhvalhanner har to stødtænder, men det er meget sjældent. I gamle dage blev stødtanden tillagt alskens magiske evner, og var rigtig mange penge værd.

Narhvaler er dygtige dykkere, der uden problemer dykker mere end 1 kilometer ned for at finde føde. Disse dybe dyk kan vare op til 25 minutter.

[Kort]

Narhvalen lever i de lyseblå områder.
Klik på kortet for at se en større udgave.

Se også Fakta

 

Gratis i det grønne

Kom med på gratis guidede naturture - i Aarhus, i Mols Bjerge og i din baghave.

Se mere i kalenderen

Naturhistorisk Museum · Wilhelm Meyers Allé 210, Universitetsparken, 8000 Arhus C · Tlf 86129777 · nm@nathist.dk · www.nathist.dk