Blåhval

Balaenoptera musculus

 

    Hanner   Hunner

Længde voksen

 

20 - 31 meter

 

21 - 33,6 meter

Længde kønsmoden

 

ca. 22,6 meter

 

ca. 24 meter

Alder ved kønsmodning

 

ca. 5 år

 

ca. 5 år

Længde nyfødt

 

5,9 - 7 meter

 

5,9 - 7 meter

Vægt voksen

 

100 - 120 tons

 

100 - 120 tons

Fødselsvægt

 

5,4 - 7,3 tons

 

5,4 - 7,3 tons

Drægtig

     

11 - 12 måneder

Diegivende

     

7 - 8 måneder

Kælvningsinterval

     

2 - 3 år eller mere

Antal kalve i livet

     

Omkring 10

Levetid

 

ca. 80 år

 

ca. 80 år

Udseende

 

Kroppen er glat. Farven er gråblå. Undersiden af lufferne kan være lysere eller helt hvid. Halefinnen er bred, trekantet og mørk på undersiden. Rygfinnen er ikke særlig høj. Kun ca. 30 centimeter.

Fjender

 

Mennesket på grund af forurening, spækhuggeren tager blåhvalkalve.

Barder

 

Blåhvalen har mellem 260 og 400 par barder. Barderne er sorte med fine frynser ind mod tungen. De forreste er ca. 51 cm lange og de bagerste ca. 102 cm.

Bugfurer

 

55 - 88.

Vigtigste fødeemner

 

Lyskrebs med enkelte blæksprutter og andre krebsdyr.

Levesteder

 

Kystfjernt.

Udbredelse

 

Findes i alle verdens oceaner, trækker.

Status

 

Truet, har været udsat for intensiv fangst.


Næsten alt, hvad man kan sige om en blåhval, er lige til rekordbogen. Blåhvalen er det største dyr, der nogensinde har levet og som stadigvæk lever på Jorden.

Blåhvalen er en bardehval. Hos bardehvaler er hunnerne størst. Blåhvaler søger normalt efter deres føde alene eller i par. Om sommeren er blåhvalen i polarområderne. Her fylder den sig. Den spiser 3,6 tons mad om dagen, og spæklaget bliver tykkere, så den har noget at tære på i vinterhalvåret, hvor den opholder sig i tropisk-tempererede områder for at blive parret og få unger.

 

En nyfødt blåhvalkalv er mindst 5,9 meter lang, når den bliver født. Den drikker omkring 190 liter mælk om dagen, og den tager 3,6 kilo på i timen eller 90 kilo om dagen. Når den er ca. 8 måneder, bliver den afvænnet moderens mælk. Den er nu 15 meter lang og vejer ca. 22,7 tons.

En blåhval kan svømme hurtigt, når den er truet - op til 55 km i timen. Normalt svømmer den ca. 20 km i timen.

I dag mener man, at der er omkring 5000 blåhvaler tilbage. Kun i de seneste år har man kunnet spore en lille fremgang i antallet af blåhvaler.

 

 

[Kort]

Blåhvalen lever i de lyseblå områder. 
Klik på kortet for at se en større udgave.

 

Gratis i det grønne

Kom med på gratis guidede naturture - i Aarhus, i Mols Bjerge og i din baghave.

Se mere i kalenderen

Naturhistorisk Museum · Wilhelm Meyers Allé 210, Universitetsparken, 8000 Arhus C · Tlf 86129777 · nm@nathist.dk · www.nathist.dk