Pindsvinefisk

Diodontidae

 

Pindsvinefisk hører til en familie bestående af ca. 20 arter, hvis skæl er omdannet til spidse pigge. Slægten hører igen til gruppen af fastkæber, som tæller 350 arter, bl.a. klumpfisk og kuglefisk. Fastkæber er kendetegnet ved, at tænderne i over- og undermunden er vokset sammen, så der reelt kun er to tænder, som danner et slags næb.

Udseende

Pindsvinefisken kan blive op til 90 cm lang, og den har fået sit navn efter de mange pigge, som den har overalt på kroppen. Når pindsvinefisken føler sig truet, kan den ved at sluge vand eller luft puste kroppen op til kugleform, så piggene stritter til alle sider. På den måde bliver den vanskelig at angribe – og nærmest umulig at sluge. Normalt ligger piggene dog fladt ned mod kroppen.

Pindsvinefisk er gråbrune med små sorte pletter og hvid underside.

Levevis

De voksne pindsvinefisk lever nær kysten i områder med skjulesteder, fx rev, huler og skibsvrag. De jager mest om natten og gemmer sig i huler og sprækker om dagen.

Pindsvinefisk lever ved bunden på dybder fra 2 til 100 m, men som helt unge lever de i de frie vandmasser. Svømningen sker mest ved hjælp af brystfinnerne.

Føde

Føden består hovedsageligt af muslinger og krebsdyr, som pindsvinefisken knuser med sit meget kraftige bid, men i princippet er den altædende.

Formering

Pindsvinefisken gyder sine runde æg i de frie vandmasser. Æggene driver rundt med havstrømmene i ca. 5 dage. Derefter klækker æggene, og de små larver lever frit i vandet af den tilbageværende æggeblomme de næste par dage. I disse dage bliver larven omdannet til en lille pindsvinefisk.

Den lille pindsvinefisk søger sikkerhed i sargassotang. Man ved ikke, hvor lang tid de små pindsvinefisk lever i tangen, men når de er ca. 20 cm lange, søger de mod lavere vand for at leve der resten af livet.

Levested

Pindsvinefisken lever i varme områder af alle verdenshave. Den findes i Middelhavet, i det østlig Stillehav fra Californien til Chile, inklusive Galapagos-øerne. Den findes også i det vestlige Atlanterhav fra Massachusetts, USA, til den nordlige del af Golfen ved Mexico og helt til Brasilien.

Bestand

Ikke truet.

Særlig egenskab

Pindsvinefisk kan være ekstremt giftige, fordi de indeholder giftstoffet tetradotoxin. Denne nervegift dannes af bakterier i tarmkanalen og den overføres til bl.a. lever, kønskirtler og hud. Det er derfor ikke uden risiko at spise en pindsvinefisk.

På trods af giften er pindsvinefisk en yndet spise i Japan, hvor den kaldes fugu. Tilberedt korrekt er det ufarligt at spise den, men mere end 50 mennesker dør alligevel hver år som følge af akut forgiftning.

Gratis i det grønne

Kom med på gratis guidede naturture - i Aarhus, i Mols Bjerge og i din baghave.

Se mere i kalenderen

Naturhistorisk Museum · Wilhelm Meyers Allé 210, Universitetsparken, 8000 Arhus C · Tlf 86129777 · nm@nathist.dk · www.nathist.dk