Sjov med sjatter

En sjov måde at fodre insekter på, og som samtidig kan hjælpe dig af med trælse rødvinssjatter, der ellers bare står på køkkenbordet og tiltrækker bananfluer, er at hænge snore dyppet i rødvin ud i havens træer.

Når både dagsommerfugle og natsværmere skal tanke op til en lang flyvetur, så står sukker i høj kurs. Sukker er nemlig ren højoktanbrændstof som de kan fylde på depoterne. Desværre kan insekterne ikke dufte ren sukker på særlig lang afstand, men de kan til gengæld dufte alkohol! Og da alkohol dannes ved, at sukkeret i fx. søde frugter gærer, så vil duften af alkohol fortælle insekterne, at her er der sukker at komme efter.

Henover sommeren vil sådanne rødvinssnore derfor tiltrække et væld af forskellige insekter, og går man ud med en lommelygte om natten, så får man rig mulighed for at se nogle af de mange natsværmere, der normalt er gemt væk i løbet af dagen.

For at lave en god rødvinsblanding, der ud over at tiltrække insekterne også lader dem få mulighed for at tanke depoterne lidt op, kan man med fordel putte lidt ekstra sukker i rødvinen. Men ud over disse to ting så er de præcise blandingsforhold nærmest lidt af en religion. Nogle påstår, at det hjælper at putte gær i blandingen, da det vil gære videre på vinens sukkerindhold, mens andre sværger til at hælde en lille sjat mørk rom i.

 

Gratis i det grønne

Kom med på gratis guidede naturture - i Aarhus, i Mols Bjerge og i din baghave.

Se mere i kalenderen

Naturhistorisk Museum · Wilhelm Meyers Allé 210, Universitetsparken, 8000 Arhus C · Tlf 86129777 · nm@nathist.dk · www.nathist.dk