Når hjortene æder præmieroserne

Går vi tilbage til 40’erne, så var det at se rådyr i Danmark et usædvanligt syn. Bestanden af vores mindste hjortevildt var kun omkring 1/6 af det, den er i dag, og det var derfor sjældent, at man selv ude i naturen var så heldig at se rådyr, medmindre man aktivt opsøgte dem. Herefter begyndte mange landmænd at så vinterafgrøder på markerne, og det betød, at der pludselig var langt mere mad til rådighed for dyrene om vinteren, og vinterdødeligheden faldt derfor markant. Særligt mellem 1987 og 1991 eksploderede bestanden, og selvom bestandsudviklingen er fladet ud, så er den stadig den dag i dag stigende.

Men hvor der er blevet langt mere føde tilgængelig for dyrene, så er der ikke blevet flere leveområder. Snarere tværtimod. Det betyder derfor, at dyrene er mere trængt ude i naturen og af nød søger ind i byerne, hvor de næsten uundgåeligt kommer i konflikt med mennesket. For når dyrene vandrer rundt i haverne, så tager de gerne for sig af retterne. Særligt roser og tulipaner smager åbenbart godt. Det er derfor ikke uhørt, at folk står op til en have, hvor samtlige blomster og blomsterknopper er bidt af på alle planter i haven.

 

Gratis i det grønne

Kom med på gratis guidede naturture - i Aarhus, i Mols Bjerge og i din baghave.

Se mere i kalenderen

Naturhistorisk Museum · Wilhelm Meyers Allé 210, Universitetsparken, 8000 Arhus C · Tlf 86129777 · nm@nathist.dk · www.nathist.dk