En ”kolibri” i krydderurterne

Fra tid til anden hører man fra folk, at de har haft besøg af en kolibri i haven. Der er bare ét problem ved disse historier: Der findes ikke kolibrier i Danmark. Eller i Europa for dens sags skyld! De findes alene på de nord- og sydamerikanske kontinenter, og selv om man har hørt om fugle, der krydser Atlanten, så er kolibrierne ikke blandt dem.

Svaret på, hvad folk har set, skal findes i en helt anden dyregruppe, nemlig sommerfuglene. Nærmere bestemt er der tale om en natsværmer kaldet duehale, der dels er dagsaktiv og dels er i stand til at stå stille i luften, mens den med sin lange snabel suger nektar fra blomsterne. Og dermed kommer den uundgåeligt til at minde om en kolibri, hvis man bare liger kaster et hurtigt blik på kræet.

Duehalen er egentlig en sydlig trækart, der kun i varme år trækker hele vejen til Danmark fra deres overvintringsområder ved Middelhavet. Heroppe opsøger de gladeligt nektarrige blomster som sommerfuglebuske og blåhatte, men også altankassens krydderurter besøger de, hvis man er heldig.

Herefter går det vilde ræs med at få formeret sig, lagt æg på snerrer i de varme klitområder og håbe, at larverne når at udvikle sig til voksne sommerfugle, der skal sydpå, inden vejret igen bliver for koldt.

Gratis i det grønne

Kom med på gratis guidede naturture - i Aarhus, i Mols Bjerge og i din baghave.

Se mere i kalenderen

Naturhistorisk Museum · Wilhelm Meyers Allé 210, Universitetsparken, 8000 Arhus C · Tlf 86129777 · nm@nathist.dk · www.nathist.dk