Badeværelsets hemmelige liv

Hvem kender ikke det, at man lige har sat sig på porcelænstronen og er ved at falde hen i sine egne tanker, da man pludselig rives tilbage til virkeligheden. Ud af øjenkrogen ser man et lille, sølvfarvet kræ fare hen over gulvet. Mest af alt minder den om en fisk i sine bevægelser og den sølvglinsende farve, og kræet har da også fået navn efter de vandlevende dyr og kaldes på dansk for sølvfisk.

Nu bliver man måske lidt mere opmærksom på sine omgivelser. Og dér oppe i hjørnet er der da vist et lille edderkoppespind. Kigger man nærmere efter, får man måske også øje på edderkoppen, der sidder deroppe med sine otte lange ben. Den nok mest almindelige edderkop, man kan finde på toiletterne, hedder mejeredderkopper, da de i udseendet minder meget om den gruppe dyr, der kaldes mejere, edderkoppernes ugiftige fætre. Her sidder den og fanger fluer og andre smådyr, men er også særdeles glad for at sætte tænderne i andre edderkopper, som fx. de store husedderkopper, der om efteråret sniger sig indendørs.

Hvad man ellers kan finde af dyr, afhænger lidt af, hvor toilettet ligger henne, men står vinduet åbent, og er lyset tændt om natten, så er det ikke usædvanligt at finde både myg, stankelben og natsværmere på væggene om morgenen. Og i gamle dage hørte man nogle gange om rotter, der havde taget turen gennem kloakken og op gennem toiletkummen.

Gratis i det grønne

Kom med på gratis guidede naturture - i Aarhus, i Mols Bjerge og i din baghave.

Se mere i kalenderen

Naturhistorisk Museum · Wilhelm Meyers Allé 210, Universitetsparken, 8000 Arhus C · Tlf 86129777 · nm@nathist.dk · www.nathist.dk