Vinterdvale


Pindsvin, flagermus, hasselmus og birkemus går i dvale om vinteren. De har svært ved at finde mad nok om vinteren og går derfor i hi for at spare på energien. Grævlingen sover også om vinteren, men den går ikke i dvale. Grævlingen sover vintersøvn. Dens kropstemperatur falder højst med 10°C, selv om der er frostgrader udenfor. Man kan forholdsvis nemt vække grævlingen under vintersøvnen. Den vil være lidt døsig, men kan godt koordinere sine bevægelser. 

Hos dyr, som går i dvale, følger kropstemperaturen stort set omgivelsernes temperatur, så længe den er over frysepunktet. Dyr i dvale er i en dybere søvn, end når de sover almindeligt. De ændrer også deres hjerterytme og åndedræt.

Pindsvin i hi. Foto: Sussie Pagh.

Pindsvine-hannerne går i hi sidst i september. De finder et roligt sted i læ for regn og blæst, samler lidt redemateriale og går i hi. Hannerne har haft hele sommeren til at spise sig tykke og kan derfor gå tidligt i hi. Hunnerne derimod har passet ungerne og går i først hi omkring midten af oktober. Ungerne er små og uerfarne med hensyn til at finde føde. Derfor tager det længere tid for dem at blive klar til at gå i hi. Ungerne går først i hi i løbet af november måned.

Man ved endnu ikke helt, hvad der bestemmer, hvornår pindsvinet går i dvale, men det har sikkert noget med lyset og fødemængden at gøre. 

Ved at gå i dvale sparer pindsvinet en masse energi. Pindsvinets krop stilles på "stand by". Når et pindsvin sover almindeligt slår hjertet omkring 147 slag pr. minut. I dvale kan dets hjerteslag falde helt ned til omkring 5 gange pr. minut. Åndedrættet ændres også. Et pindsvin, som hviler sig om sommeren, trækker vejret ca. 25 gange i minuttet. Et pindsvin i dyb dvale har lange perioder, hvor det slet ikke trækker vejret. Perioderne kan vare en til to timer. Når pindsvinet ikke har trukket vejret i lang tid, trækker det vejret 40-50 gange i løbet af 3-5 minutter, inden det igen holder en længere pause.


I naturen tager det normalt 12 timer for et pindsvin at vågne af dvalen. Hvis et pindsvin skal vågne hurtigt, bruger det mere ilt og dermed mere energi. Man må ikke forstyrre et pindsvin i hi. Hvis det forstyrres i utide, er det ikke sikkert, at det har energi nok til at klare resten af vinteren i dvale. Det er ikke ualmindeligt, at et pindsvin taber sig 25-40%, mens det er i dvale.

 

Gratis i det grønne

Kom med på gratis guidede naturture - i Aarhus, i Mols Bjerge og i din baghave.

Se mere i kalenderen

Naturhistorisk Museum · Wilhelm Meyers Allé 210, Universitetsparken, 8000 Arhus C · Tlf 86129777 · nm@nathist.dk · www.nathist.dk