Fjender


Pindsvinet er med sine pigge godt beskyttet mod fjender. Piggene er et godt forsvar. De fleste rovdyr gider ikke have ulejligheden med det besværlige bytte.

De fleste ræve vil sandsynligvis efter et par stik i snuden trække sig tilbage og miste interessen. Man ved dog, at nogle ræve har specialiseret sig i at tage pindsvin. 

Grævlingen kan med sine stærke kløer åbne et sammenrullet pindsvin, knuse dets hoved og skrælle den piggede hud af. Kigger man på grævlingers føde, er det dog ikke almindeligt, at de spiser pindsvin.


Grævling.

Stor hornugle.

Det er ikke usædvanligt at finde pindsvineskind på lofter, og der er pindsvinet i hvert fald ikke selv kravlet op. Sandsynligvis er det en husmår, som har været på spil.

Det eneste dyr, som delvist lever af pindsvin er stor hornugle. Omkring 25 % af den store hornugles føde består af pindsvin. Mærkeligt nok finder man endda pigge i uglernes gylp. 


Ihjelkørt pindsvin. Foto: Sussie Pagh.

Pindsvinets værste fjende er sandsynligvis bilen. Hvert år bliver 50.000-80.000 pindsvin kørt ihjel på vejene i Danmark. Pindsvinets forsvarsteknik med at rulle sig sammen og rejse børster gør, at det er særlig sårbart i trafikken. Inden for de sidste 20 år er tilværelsen for pindsvinet ikke blevet lettere med hensyn til at færdes i trafikken. Der er kommet både flere biler og flere veje. Trafiktætheden er blevet tre gange større på motorvejene og dobbelt så stor på landevejene.

Det er sørgeligt med de mange trafikdræbte pindsvin, men pindsvinet er heldigvis stadig almindeligt over hele Danmark.

 

Gratis i det grønne

Kom med på gratis guidede naturture - i Aarhus, i Mols Bjerge og i din baghave.

Se mere i kalenderen

Naturhistorisk Museum · Wilhelm Meyers Allé 210, Universitetsparken, 8000 Arhus C · Tlf 86129777 · nm@nathist.dk · www.nathist.dk