Sanser


Lugtesansen
Pindsvinets vigtigste sans er lugtesansen. Med lugtesansen finder pindsvinet føde, og registrerer farer og genkender andre pindsvin. Pindsvinet bruger næsten konstant sin snude, når det går omkring. Ofte kan man høre højlydte snøft. Det snuser til jorden for at finde orme og insekter, og af og til stikker det snuden i vejret og undersøger dufte i luften. Pindsvin kan, hvis vindretningen er rigtig, opfatte lugten af farer, ådsler eller en madskål på lang afstand. 


Pindsvin, der bruger sin næse. Foto: Sussie Pagh.

Et pindsvin kan lugte en knust bille på en meters afstand og en hund eller en foderskål på op til 11 meters afstand. 


Synet
Synssansen er ikke særlig vigtig for pindsvinet. Blinde pindsvin støder ofte ind i ting, men kan ellers næsten leve normalt. Sandsynligvis kan pindsvinet ikke se alle farver. I mørke skinner øjnene i skæret fra en lygte ligesom katteøjne. Det tyder på, at pindsvinets øjne er tilpasset til at fungere i svagt lys. Pindsvin er ikke nærsynede. Det kunne man ellers godt tro, når man ser det passere lige forbi en madskål, uden at opdage den. Grunden er nok, at pindsvinet færdes, når det er mørkt, og at det befinder sig nede mellem græs og planter. Mennesker ville, trods deres gode syn, heller ikke se godt, hvis de skulle kravle frem på jorden i halvmørke. 

Følesans 
Pindsvinet har små, korte følehår ved snuden og lange hår langs siderne. Følehårene hjælper sandsynligvis pindsvinet til orientering i mørke.

Pindsvineøre. Foto: Sussie Pagh.

Hørelsen
Pindsvinets ører er små, men hørelsen er meget vigtig. Pindsvin er især gode til at høre høje og skarpe lyde. De kan høre lyde, som vi mennesker ikke kan høre, fx raslen i græsset fra en regnorm eller en løbebille. Det er til stor nytte, når pindsvinet skal finde føde.

Hvis man vil fotografere et pindsvin, skal man passe på, at kameraet ikke siger en lyd, når billedet bliver taget. Et lille klik og pindsvinet trækker piggene ned over ansigtet, så man ikke kan se det. 

 

 

Gratis i det grønne

Kom med på gratis guidede naturture - i Aarhus, i Mols Bjerge og i din baghave.

Se mere i kalenderen

Naturhistorisk Museum · Wilhelm Meyers Allé 210, Universitetsparken, 8000 Arhus C · Tlf 86129777 · nm@nathist.dk · www.nathist.dk