Ulykker i haven


Mange pindsvin drukner i havedamme. Pindsvinet kan svømme, men hvis kanterne på havebassinet er for stejle, kan det ikke komme op af vandet og ender med at drukne. Man kan undgå, at pindsvinet drukner ved at lægge nogle brædder eller sten i kanten af bassinet, så det har noget at kravle op på, hvis det er faldet i. Desuden kan man sørge for, at vandstanden i bassinet ikke bliver så lav, at pindsvinet får overbalance, når det forsøger at drikke.

Pindsvin falder også ofte ned i lyskasser eller ned ad stejle kældertrapper og i huller. Hvis det ikke opdages i tide, dør pindsvinet af sult eller tørst. Hvis der er et hul med stejle kanter i haven, bør det dækkes af med et bræt eller et hønsenet. 

Net til tennis og fodbold kan være farlige for pindsvinet. De bør tages ind om aftenen eller hæves op, så pindsvinet ikke bliver fanget i dem. Net til at dække frugter og grøntsager med skal være finmaskede og spændes stramt ud. Det er en god ide hver morgen at se efter, om der skulle sidde dyr fast i dem.

Pindsvin og haveredskab. Foto: Sussie Pagh.

Mange pindsvin kommer til skade, når haveejeren vil flytte en kompostbunke eller en busk. Her kan der let gemme sig et pindsvin. Det er sørgeligt, når nogen kommer til at stikke en greb eller en spade i et pindsvin eller en pindsvine-rede. Kompostbunken og bunken af grene og blade skal undersøges godt, før den bliver fjernet.

Til Sankt Hans skal man også holde øje med, at der ikke ligger pindsvin eller andre dyr i grenbunken, før man tænder bålet.

Hvornår har pindsvinet brug for hjælp?

Et pindsvin skal virkelig være i nød, før man tager det ind for at hjælpe det. Pindsvin er vilde dyr, og man skal kun tage dem ind, hvis det er nødvendigt.

Et pindsvin, som er fremme i dagslys, er ikke altid sygt, men du bør holde øje med, om det virker sløvt, har åbne sår på kroppen eller på anden måde opfører sig mærkeligt. Hvis du synes, pindsvinet ser normalt ud, kan du eventuelt tilbyde det lidt vand. Det kan være, at det bare er tørstigt. Moderløse pindsvineunger, som kravler rundt uden for reden, bør også have hjælp.

Du kan hjælpe syge pindsvin ved at kontakte en dyrlæge eller Pindsvinevennerne. Der er mange pindsvine-plejestationer, som tager sig af syge og tilskadekomne pindsvin.

 

Gratis i det grønne

Kom med på gratis guidede naturture - i Aarhus, i Mols Bjerge og i din baghave.

Se mere i kalenderen

Naturhistorisk Museum · Wilhelm Meyers Allé 210, Universitetsparken, 8000 Arhus C · Tlf 86129777 · nm@nathist.dk · www.nathist.dk