En pindsvine-venlig have


Man kan gøre meget for, at pindsvinet trives i haven. Man skal sørge for, at der er mange skjulesteder, og at der er en masse smådyr og insekter, som pindsvinet kan leve af. Pindsvin kan godt lide en have med tæt buskads, bladbunker, kompostbunker og brændestabler.

Hvis der ikke er steder i haven, hvor pindsvinet kan finde et naturligt sted at bo, kan du lave et pindsvinebo (se under afsnittet "Pindsvinebo"). Boet behøver ikke være kunstfærdigt, men det skal give ly for regn og ligge et fredeligt sted i haven.

Hund og pindsvin. Foto: Sussie Pagh.

Har du en hund, bør den dresseres til ikke at gø af pindsvinet.

Skal man fodre pindsvinet?
Mange mennesker sætter mad ud til pindsvinet. Man kan godt fodre pindsvinet, men det er en god idé ikke at give det for meget mad. Pindsvinet er et vildt dyr og kan sagtens selv finde mad i naturen. Hvis du gerne vil have det til at komme tilbage og lære det bedre at kende, kan du fodre det med lidt kattepiller og vand. Pindsvin er særligt glade for vand, når det er varmt og tørt sommervejr.

Pindsvin kan få diarré af for meget mælk. De kan godt lide mælken, men ligesom katte har de bedst af at få vand.

Pindsvinefodring. Foto: Rita Bitch.

Pindsvin er normalt ikke særlig sky. Hvis du stiller lidt vand og kattemad ud til pindsvinet, kan du nemt komme til at studere det på nært hold.

Det er nemt at se, om der er pindsvin i haven. De efterlader små, sorte ekskrementer på græsplænen og rundt om i bedene. Et pindsvineekskrement er sort og lidt glinsende, knap 1 cm i diameter og 3-4 cm langt. Kigger man nøje efter, kan man se dækvinger af biller og andre insektdele i ekskrementet.

 

Gratis i det grønne

Kom med på gratis guidede naturture - i Aarhus, i Mols Bjerge og i din baghave.

Se mere i kalenderen

Naturhistorisk Museum · Wilhelm Meyers Allé 210, Universitetsparken, 8000 Arhus C · Tlf 86129777 · nm@nathist.dk · www.nathist.dk