Hvordan ser pindsvinet ud?


Udseende
Pindsvinet kendes af næsten alle. Et pindsvin er ca. 20-30 cm langt, hvis man måler det fra snude til halen. Ører, hale og ben kan være vanskelige at se for den piggede hud. Halen er ca. 3 cm og ørerne ca. 2 cm lange. Voksne pindsvin vejer fra 450 til 1.500 g. Hannerne er lidt større end hunnerne, men ellers ligner de to køn hinanden. På levende pindsvin kan det være svært at kende forskel på han og hun, men du kan prøve på et dødt. Både hanner og hunner har dievorter. Hvis det er en han, har den en penis midt på maven.

Pindsvinets kranium
Kraniet er kort og kraftigt. Pindsvinets tænder minder om et lille rovdyrs. Men der er en forskel. Hos pindsvinet er fortænderne lange. Hos rovdyrene er det hjørnetænderne, som er lange. 

 

Hunpindsvin. 
Foto: Sussie Pagh.


Hanpindsvin. 
Foto: Sussie Pagh.

Pindsvinet har mellemrum mellem fortænderne i overmunden, og fortænderne i undermunden er lidt fremadrettede.Pindsvinets fortænder virker nærmest som en pincet, når det griber om insekter og andre mindre dyr.

 

Rævekranium med lange hjørnetænder. Foto: Sussie Pagh.


Pindsvinekranium med lange fortænder. Foto: Sussie Pagh.

Pindsvinet har stærke og spidse kindtænder, som er gode til at knuse insekter og andre små dyr med.

 

 

Gratis i det grønne

Kom med på gratis guidede naturture - i Aarhus, i Mols Bjerge og i din baghave.

Se mere i kalenderen

Naturhistorisk Museum · Wilhelm Meyers Allé 210, Universitetsparken, 8000 Arhus C · Tlf 86129777 · nm@nathist.dk · www.nathist.dk