Årets gang for pindsvinet   


Vinter
Pindsvin går i hi om vinteren. Hiet er som regel en lun rede af blade og græs i en kompostbunke, i et gammelt skur eller ved en busk op ad husmuren.

I hiet ligger pindsvinet i dvale. Dvale er en slags dyb søvn. Pindsvinet går i dvale, fordi der ikke er nok mad til det om vinteren. I dvale har pindsvinet næsten samme temperatur som luften.


Pindsvin i hi. Foto: Sussie Pagh.

 


Parring. Foto: Jenni Juul Nielsen.

Sommer 
Pindsvin parrer sig midt på sommeren.
Når to pindsvin parrer sig, fnyser og hvæser de først ad hinanden. Det ligner et lille slagsmål. Til sidst bliver hunnen rolig og lader hannen parre sig med hende.

Pindsvin er gravide i ca. 35 dage. Sidst på sommeren fødes 2-9 unger. De fleste pindsvineunger fødes sidst i juli eller først i august, altså i slutningen af din sommerferie. Inden fødslen bygger hunnen en stor rede af græs og blade. En nyfødt pindsvineunge er nærmest lyserød. Den er nøgen og har ikke andre hår end 100 hvide pigge. Man kalder nyfødte pindsvineunger for stiklinger.

 

Stiklinger. Foto: Paul van Oosterhout.

Forår og efterår 
Pindsvin bruger foråret og efteråret til at spise en masse. Om foråret er de magre, fordi de ikke har spist hele vinteren. Om efteråret skal de spise sig så tykke som muligt, inden de skal i hi igen. 

Når pindsvin leder efter føde, går de med snuden tæt ved jorden. De finder smådyr i fx græstotter, mellem grøntsagerne, ved en træstub eller i jorden. Pindsvin går i hi om efteråret. De er i dvale til næste forår, når der igen kommer smådyr, som det kan leve af.

 

Gratis i det grønne

Kom med på gratis guidede naturture - i Aarhus, i Mols Bjerge og i din baghave.

Se mere i kalenderen

Naturhistorisk Museum · Wilhelm Meyers Allé 210, Universitetsparken, 8000 Arhus C · Tlf 86129777 · nm@nathist.dk · www.nathist.dk