Pindsvinets adfærd 


Taler pindsvin med hinanden?
Pindsvin kan fnyse og hvæse, hvis de bliver vrede. Ungerne kan sige høje pibe-lyde.

Pindsvin bruger mest dufte til at fortælle hinanden noget med. Når et pindsvin går rundt, afsætter det et duftspor. Andre pindsvin, som kommer forbi et duftspor, kan lugte, at der har været et pindsvin. Det kan lugte, om det er en han eller en hun. Måske kan det også lugte, om det er et pindsvin, det kender. Det ville være det samme som, hvis du kunne lugte, hvem der var gået forbi dit hus, selvom du ikke havde set dem. 


To pindsvin. Foto: Sussie Pagh.

 


Pindsvin med sender. 
Foto: Michael Carlsen.

Hvor langt løber pindsvinet omkring? 
Der kan godt bo mange pindsvin i samme område. Det område, som en pindsvine-hun bor i, er mindst lige så stort som 10 haver eller 20 fodboldbaner. En pindsvine-han bor i et område, der er endnu større. Det kan være lige så stort som 30 haver eller 60 fodboldbaner. Det pindsvin, du ser i din have, besøger måske alle dem, som bor på din vej.

Biologer bruger noget, som hedder en radiosender, for at finde ud af, hvor pindsvinet bor. Den lille radiosender klistres på pindsvinets pigge. Radiosenderen sender signaler tilbage til biologen om, hvor pindsvinet er henne. Biologen tegner derefter området ind på et kort.

 

Selvbespytning. Foto: Foto: Paul van Oosterhout 

Mærkelig adfærd   
Pindsvinet spytter nogle gange på sig selv. Adfærden kaldes "selvbespytning" og ser mærkelig ud for os mennesker, fordi vi ikke ved, hvorfor pindsvinet gør det. Pindsvinet syntes sikkert ikke, det er så mærkeligt. 

Pindsvinet smører spyttet ud over ryggen og på siderne. Pindsvinet "selvbespytter" især, når det har lugtet til eller tygget på noget stærkt lugtende, fx en hundelort, en skrubtudse, græs, affald eller fx en gammel sko. Måske bruger pindsvinet spyttet som en slags parfume.

 

Gratis i det grønne

Kom med på gratis guidede naturture - i Aarhus, i Mols Bjerge og i din baghave.

Se mere i kalenderen

Naturhistorisk Museum · Wilhelm Meyers Allé 210, Universitetsparken, 8000 Arhus C · Tlf 86129777 · nm@nathist.dk · www.nathist.dk